Hola Pau,
He vist que estàs treballant en una fàbrica de llaunes de conservació. No m’agrada en les condicions que treballes, són horribles. La roba que portes està destrossada, estàs descalç amb els peus bruts, i el més important ets menor i t’obliguen a treballar moltes hores. El que més sorprèn és que els treballadors adults, es riguin de tu. Una pregunta que et vull fer és, que fas tu en les 14 o 16 hores que estàs treballant en la fàbrica? Quina experiència escolar has tingut? Encara que crec que no has anat mai a l’escola. I la roba del teu armari? Tampoc crec que tinguis ni armari i si tens tindràs solament unes quantes peces de roba, en canvi, la nostra societat ens sobre les nostres robes.

Nen petit amb la cara bruta de tant treballar. | Lewis Hine

Jo, per sort he nascut en una època en què la societat ha evolucionat molt. Els menors d’edat hem d’anar a estudiar a un centre educatiu i no treballem tantes hores com tu. Jo encara no puc treballar fins als 16 anys, però els estudis principals són fins als 18 anys, en l’edat que tot el món es converteix en major d’edat. També una altra cosa a dir de la nostra societat és que en altres països viuen en les mateixes condicions laborals que tu.

En la teva època el treball infantil era una norma acceptada per la societat i l’educació era per als rics i els d’elits.

La revolució industrial va produir canvis importants en la vida de milions de persones. Moltes van començar a treballar en fàbriques i moltes d’elles eren nens. En les primeres fàbriques angleses aquests nens eren menors de set anys, obligats a treballar entre dotze i quinze hores tots els dies de la setmana. No s’alimentaven correctament, estaven en un ambient ple de perill i brutícia, no podien anar a l’escola ni jugar perquè passaven llargues hores treballant. Però a canviat molt des de aquella època a la d’ara, encara que hi ha països poc desenvolupats que tenen gent (inclosos els nens) treballant com a la Revolució Industrial.

En conclusió, la teva vida ha sigut molt pitjor que la meva, sobretot a l’hora del tema de l’estudi i en el de treballar. Molta gent a la teva època ha hagut de treballar com tu, va ser una esclavitud.