“El mitocondri i malalties associades”

Ahir, dia 9 d’octubre de 2019 va venir una biòloga experta en mitocondris i la recerca de tractaments que tenen a veure amb aquests orgànuls de la cèl·lula. Ens va fer una xerrada sobre recerca mèdica i sobretot sobre les seves recerques amb el seu equip multidisciplinari. Aquesta biòloga es deia Constanza Morén i treballava a l’IDIBAPS – centre de recerca de l’hospital clínic. Treballar al costat (més ben dit al centre) clínic és una gran avantatge, ja que a 2 minuts del laboratori poden prendre mostres humanes de qualsevol problema que estiguin investigant i després provar tractaments que han desenvolupat.

En el seu laboratori, com ens va fer arribar la Constanza, els caps (jefes) eren 3 homes i en canvi cap dona. En aquest sentit encara hem de millorar molt, perquè hem d’arribar a ocupar tots qualsevol càrrec, i no els homes els càrrecs alts i les dones els més baixos.

El mitocondri és un orgànul de la cèl·lula que prové de fa molt de temps. Fa milions d’anys, quan encara no hi havia ni oxigen a l’atmosfera per error un bacteri es va ficar dins d’una cèl·lula osta. Quan l’oxigen va aparèixer el bacteri va poder-lo assimilar, i en canvi la cèl·lula osta no podia, el bacteri però, va “pensar” que l’entorn fora de la seva nova vivenda era molt hostil, pel que al cap del temps la relació entre la cèl·lula osta i el bacteri es va convertir en simbiosi.

Els mitocondris serveixen per generar ATP, calor, homeòstasi del calci, el metabolisme, l’apoptosi i també són els encarregats de provocar la mort cel·lular en el cas que alguna cosa no vagi bé.

Els orgànuls cel·lulars en qüestió es poden veure afectats pel fum del tabac, els pesticides i els antibiòtics, i es poden debilitar fins a morir.

Si els mitocondris moren o comencen a fallar poden provocar diferents coses com per exemple: mal d’oïda, ceguera… En el cas que faltin molts mitocondris pot ser que la persona que pateix aquesta falta d’orgànuls mori.

Aquestes són les parts d’un mitocondri:

  • Membrana externa
  • Membrana interna
  • Cristes mitocondrials
  • Matriu mitocondrial