Nikola Tesla, nascut a 1856 i mort en 1943, el serbo estadounidenc que a ell mateix es considerava Serbi tot i que va nèixer a l’actual Croàcia. Tesla parlava fins a 8 idiomas. Descobridor del corrent elèctric altern, legítim inventor de la ràdio i precursor de les tecnologies sense fil que avui mouen el nostre món. Malgrat que era un estudiant excepcional, Tesla va acabar deixant l’escola politècnica per treballar a la Continental Edison Company, on es va centrar en la il·luminació elèctrica i els motors. Va emigrar als Estats Units el 1884 per conèixer Edison en persona. Va establir un laboratori a Manhattan, on va desenvolupar el motor d’inducció de corrent altern.

Tesla va passar de realitzar tasques d’enginyeria elèctrica a suggerir canvis per tal de millorar el rendiment dels generadors de la companyia. Edison el va reptar a posar en pràctica les millores, i li va prometre 50.000 dòlars si funcionava. Un any després de treball continu i dedicació malaltissa, el serbi havia redissenyat amb èxit els generadors en qüestió, fet que es va traduir en lucratives patents a nom de l’empresa. Quan va reclamar els diners que li havien promès, Edison li va etzibar: “Sembla que vostè encara no entén l’humor americà”. Això va fer que Tesla convertis a Edison en el seu enemic.

Al llarg de la seva trajectòria, Tesla va topar amb molts entrebancs. El 1895 un incendi va arrasar el seu laboratori de Manhattan i va destruir les seves notes i prototips. El 1898 va fer una demostració pública del control remot sense fils d’una embarcació al Madison Square Garden, una proesa que molts van qualificar d’estafa.

Va ser un home bastant curiós, tenía fòbia a les perles, una ‘obsesió’ amb el número tres o molt afecte amb els coloms, els portava al hotel on s’allotjava i curava a aquestes aus.

El gran misteri de Nikola Tesla va ser la seva mort, va morir a la seva habitació el dia avans que una de les seves assistents del hotel el trobes estirat al llit amb els braços creuats, tot ordenat, la seva caixa forta tancada, un cartell de ‘no molestar’ a la porta que ja portava allà un parell de díes. Tot i ser considerat l’inventor del segle XX els seus ultims anys vans ser penosos, va estar arruinat, solter, solitari i sense la consideració que mereixia.