El dimarts 3 d’abril de 2018, nosaltres, tot l’alumnat de 3r d’ESO, hem parlat sobre la importància de les dades i l’estadística, amb la docent de l’UPC (Universitat Politècnica de Catalunya) anomenada Lourdes Rodero.
La Lourdes, ens a parlat de l’estadística a travès de dispars situacions històriques. Específicament, ens ha parlat sobre quatre problemàtiques de la història però observades des del punt de vista de les dades i com en gairabé tots o molts casos les estadístiques van ser la raó per la qual es van resoldre aquestes qüestionso problemes.
Els quatre casos que ens va explicar van ser el del còlera de Londres resolt per John Snow, el de la guerra de Crimea, el famòs accident del transbordador espacial Challenger i per últim el recompte de tancs alemanys de la Segona Guerra Mundial.
Jo, explicarè el cas de l’epidèmia del còlera solucionat per en John Snow, perquè va ser el que més em va agradar dels quatre.
Durant la tardó del 1848, precisament el 31 d’agost de 1848 va començar una terrible i gran epidèmia de còlera al barri de Soho de Londres, que va causar una gran mortalitat. En tres dies van morir 127 persones que residien a prop de Broad Street. El 10 de setembre ja havien mort 500 persones.
En aquella època, gairabé 150 anys enrere no es coneixia amb certesa la manera de transmissió d’aquesta malaltia però hi havia dues teories que eren aleshores les més acceptades. D’una banda, estaven els qui pensàven que el còlera s’encomanàva pel contacte amb el malalt o amb els seus vestits i objectes personals. A conseqüència, les mesures sanitàries que proposaven eren molt dràstiques, ja que posaven a la gent en quarantenes i cremaven les seves pertinences. Després també hi havien altres persones que donaven suport a la teoria miasmàtica (un altre bestiesa). Aquesta teoria deia que les condicions atmosfèriques, específicament els vents, transmetien d’un lloc a un altre els miasmes que eren uns vapors tòxics emesos per la matèria en descomposició, els quals transportaven d’un lloc a un altre el còlera, i així infectaven a la gent. John Snow, un físic anglès, creia (amb raó) que cap d’aquestes teories eren certes, ja que no tenia sentit que una malaltia que atacava a l’aparell digestiu es transmetés pel contacte amb les persones o amb el contacte del aire (que hauria d’afectar a l’aparell respiratori). Més tard, l’ingeniós físic, el doctor Snow va fer un mapa i a sobre va anar marcant amb ratlles negres els domicilis on hi havia hagut morts per còlera durant un mes (unes 600 persones aproximadament).
També va marcar-hi amb creus els pous d’aigua. Això li va permetre establir ràpidament una relació entre la majoria de les morts produïdes a Broad Street, i el pou d’on agafaven l’aigua. El Dr. Snow va pressionar a les autoritats perquè es clausurés el pou suposadament infectat, i aleshores el brot de còlera va remetre. A partir d’aquell moment, la fontana es va tancar i el nombre de baixes es va reduir pràcticament a zero. Per tant, gràcies a la organització de les dades, a les estadístiques i sobretot a la ment d’un brillant i innovador doctor, es va poder aturar una gran i mortífera epidèmia.
Personalment penso que ha estat una molt bona introducció per a entrar en la situació d’aprenentatge, però sobretot al tema de matemàtiques, és a dir l’estadística, a més a més penso que va ser molt interessant.
Comentaris Recents: