Ahir dia 5 de desembre de l’any 2018, dimecres, l’alumnat de 4t d’ESO de l’Institut Viladomat fèiem o havíem de fer el tancament de situació de la “402. Tempus Fugit”.  Ha estat, una situació on principalment ens han presentat el tema dels límits, que aquest implica altres qüestions com ara: l’ètica, l’aprofitament del temps, el sentit de la vida, les religions, etc. Així doncs, el tema dels límits, hem pogut veure com aquest concepte apareix en tots els àmbits del coneixement i de la vida.

Pel que fa a les matèries específiques,  hem pogut veure que tot estava relacionat amb el concepte de “límits”. Per la part de social-lingüístic, hem treballat el tema de les guerres (on la mort traspassa els seus límits). Per l’àmbit més científic, hem treballat els radicals (a mates) i els nombres il·limitats com ara el nombre d’or o el nombre pi (el límit dels nombres), en resum, hem fet moltes coses. Tot i això, si hagués de dir quin de tots els conceptes que hem estudiat i finalment après, el que ha destacat més a classe, o com a mínim per a mi, ha estat l’escriptura en els àmbits lingüístics. En aquest àmbit, hem treballat la coherència, la cohesió, l’adequació, gramàtica (més en l’apartat d’anglès),  els textos argumentatius, entre altres coses. Veritablement ho hem fet per preparar les competències bàsiques.

Tornant al tema de tancament de situació, els alumnes de 4t havíem de fer el tancament de situació, que com de costum es faria amb una pel·lícula, relacionada amb algun del tema que havíem estat estudiant durant la situació. No obstant això, però, l’alumnat de 4rt B, la meva classe, no hem fet tancament de situació (una obertura sense tancament!) sinó que hem anat a la platja (la de Bogatell) a agafar algunes mostres de sorra, per després mostrejar-les, i intentar veure si hi havia microplàstics en les mostres que havíem agafat.

Així doncs, nosaltres, a primera hora del matí, l’Aura, la professora de biologia, ens ha explicat què hauríem de fer quan  arribéssim a la platja i també, com ho havíem de fer. Primer de tot, ens ha explicat que en arribar a la platja, hauríem d’agafar dues mostres: una era la de la marea i l’altre era la de la platja (on no arriba la marea). Tot seguit, ens ha explicat que cada dues parelles recolliria dues mostres, és a dir 20 mostres en total, 10 de marea i 10 de platja. També ens ha explicat que cada parella recolliria les seves mostres d’un en un, és a dir, primer aniria una parella en un punt de la platja, marcaria un quadrat, apuntaria les coordenades exactes del punt, recolliria la mostra i, mentre la primera parella recollia la mostra, la segona parella hauria de fer 10 passos (la persona més alta de les dues) des d’on estaven fent la primera mostra, així successivament fins a l’última parella, jo i en Gabriel.

Després d’aquesta breu explicació, hem anat al laboratori, on ens ha donat dos pots buits a cada parella i hi hem escrit amb retolador el número de la parella i si allà passaríem la mostra de marea o la mostra de platja. En el nostre cas en el primer pot hi vam escriure 10M i en el segon 10P. Així de senzill. Un cop ja ho havia explicat tot, vàrem anar a la platja, tota la classe de 4rt B junt amb la professora de Biologia i amb la d’Educació Física.

Cal dir que no hi va haver incidències fins a arribar a la platja. El trajecte amb metro fins a la platja, va ser bastant tranquil comparat amb altres sortides que vàrem fer l’any passat, això si, s’ha de destacar el fet de que només érem 20 persones.

Finalment, després d’un trajecte llarg, vàrem arribar a la platja de Bogatell, un cop allà, l’Aura, la professora de Biologia ens va deixar entre uns 10 i 15 minuts lliures abans de començar a recollir mostres (aquí comencen les incidències que deia). En aquests 10 o 15 minuts, alguns van seure per parlar, altres es van enfilar a una piràmide de cordes, altres corrien… Vaja, el normal. Però tres persones, no diré els noms, se’n varen anar de la zona on estàvem per anar a fer un “passeig” (vés a saber que estaven fent). De manera resumida, quan es varen acabar els 15 minuts de descans, la professora en veure que no estaven les tres persones, va reaccionar com reaccionaria una professora qualsevol. Un cop varen arribar els hi va dir que tindrien una incidència per fer el que havien fet i per trencar un pot per posar la mostra.

Un cop passat aquest incident, vàrem començar a recollir les mostres i, un cop totes recollides, vàrem tornar cap a l’institut.

Resultat d'imatges de platja bogatell barcelona                             On acaba la sorra seca varem fer el primer mostreig

A l’institut, cada parella amb les seves dues mostres, vam omplir un full, amb els resultats o els microplàstics que hi trobàvem en fer el mostreig, junt amb burilles (dels cigars), teixits, materials esponjosos, pèl·lets… En acabat això,  després de mostrejar-ho tot, hem vist un petit vídeo de 3 minuts (amb anglès) sobre els microplàstics i hem fet una petita conclusió, entre tots. S’ha de dir, que també hem vist alguns envasos de plàstics que els utilitzaven per posar-hi un plàtan o una mandarina. Quina necessitat hi ha d’envasar la fruita en un plàstic?

Resultat d'imatges de fruta envasada en plastico

                                                 Per què envasar-ho en un plàstic

Veritablement, amb això últim em vaig quedar escandalitzat. Per últim, personalment, penso que ha estat una molt bona sortida, tot i haver-nos saltat el tancament de la SA_402 Tempus Fuguit, ja que hem après altres coses molt interessants.