Avui dimarts dia 8 de gener de 2019 (ja estem a 2019!) ha començat el segon trimestre a l’institut Viladomat, igual que la resta d’instituts de Catalunya. Llavors, hem començat el segon trimestre a l’institut Viladomat la qual cosa significa que hem obert una nova situació d’aprenentatge, SA_403 Statu Quo, com de costum ho hem fet amb una pel·lícula titulada “El Método”, una adaptació de l’obra teatral de l’autor català Jordi Galceran, El Mètode Grönholm.

Així doncs, en la primera franja (que en un primer moment teníem castellà) hem vist aquesta pel·lícula dirigida l’any 2005. Però abans de veure aquest contingut audiovisual, aquesta pel·lícula de 112 minuts, hem hagut d’escoltar o simplement hem escoltat (potser només alguns) l’eix principal d’aquesta nova situació d’aprenentatge.

Per saber l’eix principal hem començat amb el terme Statu Quo, un terme llatí que es pot traduir com «estat actual de les coses, situació en què es troben». No obstant això, no només significa estat actual, sinó que podem referir-nos a ell com una mena de dir que sempre hi ha un equilibri en les coses, hi ha un sistema que pot sostenir tot, un sistema social, físic… Normalment es tracta d’assumptes contraposats, diguem que hi ha dos bàndols els quals alguns membres d’aquell estaran més o menys interessats en la “qüestió general”, però al cap i a la fi seran dos “bàndols” contraposats, els quals entre ells es forma un equilibri, que no sempre serà igual, d’allà la paraula Statu Quo.

Dit això, la pel·lícula transcorre a Madrid, on hi ha una manifestació de milers de persones contra el Fons monetari internacional i la Banca mundial. L’argument d’aquesta pel·lícula és molt senzill en un principi, serveix de base sòlida per plantejar-nos un profund debat sobre el mercat laboral i també per aprofundir i molt en la psicologia humana, ja que d’això es tracta el famós “mètode” de selecció de personal a què són sotmesos els personatges. En la pel·lícula, els protagonistes set persones (cinc homes i dues dones) es presenten com a candidats a un lloc de treball. Pel que sembla, es tracta d’algun càrrec executiu alt, ja que tots ells tenen un perfil realment qualificat i àmplia experiència en el món empresarial i, alguns fins i tot com a directius en altres empreses.

Resultat d'imatges de el metodo
Aquests són els protagonistes (els candidats pel lloc de treball)

Pel que fa al context, a més d’estar marcat pel nerviosisme de l’entrevista de tothom, ho està per una manifestació de grups antiglobalització a Madrid, on transcorre l’acció, encara que això no té importància, ja que tota la trama es desenvolupa a l’interior de la sala on realitzen l’entrevista. Allà, els candidats creuen que passaran una entrevista conjunta o algun tipus de dinàmica de grup i així doncs, són sotmesos a un rigorós procés psicològic de selecció, en què fan diferents exercicis i dinàmiques de grup per determinar qui és el més apte per al lloc de treball. Algunes d’aquestes proves obliguen a aquests candidats, que no es coneixen entre ells (excepte Carlos i Neus els del fons a l’esquerra de l’imatge) a revelar més de si mateixos del que és estrictament necessari per al món laboral. En la pel·lícula es realitzen algunes dinàmiques de grup, en concret es fan vuit proves que són les següents:

  • Introducció: Completar el formulari per tercera vegada. Objectiu: mesurar el temple del candidat i la seva predisposició.
  • Primera prova: Buscar el doble agent. Objectiu: capacitat d’anàlisi i selecció.
  • Segona prova: Consensuar un líder. Objectiu: mesurar la capacitat de relacions interpersonals aplicades al lideratge.
  • Tercera prova: Expulsió del líder. Objectiu: avaluar el passat del candidat per decidir la seva incorporació a l’empresa.
  • Quarta prova: Fonamentar la permanència en el refugi. Objectiu: identificar les fortaleses i estratègies dels postulants.
  • Cinquena prova: L’esmorzar. Objectiu: mesurar la capacitat de resposta davant una situació desagradable, en aquest cas el mal gust del menjar.
  • Sisena prova: La dada i el delator. Objectiu: mesurar la resistència davant a la pressió, els valors i l’ètica professional.
  • Setena prova: La pilota. Objectiu: mesurar l’agilitat mental en situacions adverses amb pocs elements.
  • Vuitena prova: La prova final. Objectiu: mesurar la capacitat de negociació.

Veritablement penso, que ha estat una pel·lícula bastant entretinguda i de les millors que hem vist aquest curs. Potser el final de la pel·lícula ha estat una mica confós i això fa que rebaixi una mica la qualitat del film, però està totalment compensat amb una primera hora senzillament meravellosa, amb un guió àgil, veritablement real, enginyós, amb girs i que estimula l’espectador fent pensar en les diferents actituds observades. En resum penso que ha estat una bona manera de començar el curs i també per començar aquesta nova situació d’aprenentatge.