La segona setmana d’abril, del dilluns 8 al divendres 12, vàrem fer amb grups un projecte de recerca. Concretament, com es pot apreciar al títol, unes pràctiques de laboratori als nois i noies de sisè de primària provinents de l’escola diputació.

Aprofitant la demanda de l’escola Diputació, que no disposa d’aules tècniques i demana al nostre institut la cessió dels espais per poder fer sessions pràctiques, hem fet, com ja he dit, un projecte. Hem dissenyat activitats pràctiques per l’alumnat de 6è per realitzar amb ells. També hem preparat una petita presentació i una memòria/informe per explicar de manera resumida i no amplificada el principi d’Arquimedes. Sí, les pràctiques que vàrem fer eren sobre el principi d’Arquimedes, sobre física.

Primer de tot, prèviament a cercar la informació necessària sobre el principi d’Arquimedes, el que vam fer fou, en línies generals i sense concretar activitats, triar un tema pel nostre projecte. És a dir triar diverses propostes, les quals havien de tenir en comú el sistema educatiu de primària (havien d’estar relacionades amb temes que estudiaven els nois i noies de sisè de primària). El nostre grup de recerca va escollir tres propostes diferents per tal de començar el formidable projecte de recerca. Les distintes propostes que el nostre grup cooperatiu proposà, foren les següents:

  • Mesurar i comparar masses i volums de materials diversos. Experimentació de la flotabilitat dels materials en l’aigua. (Principi Arquimedes)
  • Analitzar els efectes d’una força o diferents forces sobre un objecte. Aplicació en l’estudi de màquines simples que s’utilitzen habitualment a l’escola o a casa.
  • Observar canvis químics en relació amb fenòmens quotidians: combustions, oxidacions i fermentació. Aplicació a la prevenció del foc i obtenció de compost.

Així doncs, un cop vam haver-nos sumit uns minuts en els nostres propis pensaments i pogut extreure d’allà les tres idees proposades, entre tots, vam escollir el tema que ens semblà més adequat o que simplement hi teníem una major preferència pel que fa als gustos. L’elecció (el tema que ens agradava més o el tema en què hi teníem més preferència) fou la primera.