L’antiga residència del poeta Joan Maragall (Barcelona, 1860-1911) acull l’Arxiu Joan Maragall, una secció de la Biblioteca de Catalunya orientada als estudiosos de la figura, la trajectòria i l’obra de l’escriptor i del conjunt del Modernisme. Les dependències de l’Arxiu Maragall són, alhora, casa-museu i estan condicionades per a la realització de visites de diferents habitacions i estances on el popular poeta de la “paraula viva” va passar els darrers dotze anys de la seva vida.

arxiujoanmaragall
Casa Joan Maragall

Així doncs, la setmana passada, concretament el dimarts dia 7 de maig, nosaltres, tot l’alumnat de 4rt d’ESO vam anar a visitar la casa arxiu Maragall, en el qual vam poder observar manuscrits autògrafs de l’obra poètica, Cartes, la majoria originals i algunes fotocopiades (en total, prop d’un miler), títols originals de la seva obra poètica (més d’un centenar); pròlegs, discursos i al·locucions, articles de premsa, de l’època i actuals; traduccions fetes pel mateix Maragall i esborranys, la biblioteca pròpia del poeta, estudis biogràfics i edicions de la seva obra (300 peces).

Primerament, abans d’anar a l’arxiu, vam fer classe normal, és a dir en la primera franja horària, vam fer la matèria específica de castellà. Vam començar a llegir la lectura d’aquest trimestre, “Mentira” (de Care Santos), el qual a la majoria ens va enganxar des del primer moment. La història tracta sobre una noia anomenada Xènia que intenta treure molt bones notes, perquè vol entrar a la carrera de medicina. Però llavors s’enamora d’un noi, que no coneix, que és un fantasma, que sorgeix d’internet, i les seves notes o més ben dit la seva vida…

Resultat d'imatges de mentira de care santos
Mentira de Care Santos

Un cop acabada la primera franja, vam anar a l’arxiu Joan Margall, a l’hora del pati, caminant perquè la majoria no havien portat la targeta de Metro. Un cop vam arribar, vam veure sortir de la casa el primer grup (no podíem anar tot l’institut alhora, la casa no era tan gran). Un cop van haver sortit, la Pilar i la Carme (professores de català a l’Institut Viladomat) ens van repartir uns folis plastificats. En aquests hi havien una sèrie de poemes i escrits. Un dels escrits es titulava “L’Elogi de la Paraula” i en més endavant el vaig haver de llegir davant de tots un cop dins de la casa.

Així doncs, vam entrar dins la casa on ens esperava el nostre “guia” que ens explicaria sobre molts fets que van passar en aquella casa. En altres paraules ens explicà la història de la casa alhora que explicava la de Joan Maragall.

Resultat d'imatges de joan maragall
Imatge on apareix Joan Maragall.

Finalment, abans d’acabar la sortida, un company nostre va tocar el piano que hi havia allà. La cançó que ens va tocar va ser el famós Bohemian Rapsodi de Queen i realment vam comprovar que tocava molt bé.

Posteriorment, vam fer un dossier, el qual tractava sobre la sortida que havíem fet. És el següent:

https://docs.google.com/document/d/1F9zcj5bM0c-/edit?usp=

Sincerament, crec que ha estat una sortida força interessant. Jo i els meus companys hem pogut aprendre i recordar alguns fets biogràfics de Joan Maragall. A més a més la casa era molt exòtica, vull dir, que no es veu una casa com aquella cada dia, i penso que ha estat una experiència divertida i entretinguda. Crec que hauríem de fer altres sortides com aquestes per conèixer més autors modernistes. Aprendre d’aquesta manera no es fa tan avorrit.