Abans de res, abans d’explicar cap cosa referent als organismes, voldria que en aquest text quedès esmentat (encara que si no voleu llegir-ho salteu el paràgraf) que, l’article 47 de la Constitució Espanyola i de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya el qual, de manera breu i resumida, explica que tots els espanyols tenen dret a un habitatge digne i adecuat, és sense cap mena de dubte un frau.

L’altre dia, la meva germana de 9 anys (quina casualitat) em preguntava sobre com era possible que hi hagués gent dormint al carrer, quan la Constitució deia de manera clara i específica (per sorpresa meva, la molt llesta ho sabia bé) que tots els espanyols tenien dret a gaudir d’un habitatge digne i adequat. Malauradament, jo li contestà que no ho sabia, per això vaig buscar informació i vaig arribar a la conclusió que efectivament era un frau de l’article 47 de la constitució. El text de l’article 47 que amb tanta il·lusió va ser redactada i aprovada pels que van tenir l’immens honor d’elaborar la llei que havia de regir la nostra convivència en democràcia, és del tot inoperant perquè no compleix el requisit indispensable que estableix l’article 53.3 de la Constitució Espanyola. Aquest estableix que només podran ser al·legats davant la jurisdicció ordinària, d’acord amb el que disposin les lleis que els desenvolupin, els continguts del Capítol Tercer que sota el títol “Dels principis rectors de la política social i econòmica” inclou l’article 47 que comença emfàticament: “Tots els espanyols tenen dret a gaudir d’un habitatge digne i adequat…”. Això és el que diu la Llei, i en part és el que m’ha motivat a escriure aquest petit comentari.

Fet aquest pròleg, en la meva opinió del tot necessari, comencem. En el món hi ha diferents organismes que s’asseguren, suposadament, que es duguin a terme els drets universals. Entre ells, es troba el dret a l’habitatge que, l’organització de l’Housing Right Watch (força coneguda) s’implica a promoure o procurar fomentar el dret de l’habitatge. Ells mateixos es descriuen com a una xarxa interdisciplinària europea d’associacions, advocats i acadèmics provinents de diferents països, que es comprometen a promoure el dret a l’habitatge. El seu objectiu principal és, entre altres coses, la realització i la vigència absoluta del dret que té tot hom a viure amb dignitat i tenir un lloc segur, adequat i assequible per a viure de la millor manera possible. No obstant aquest organisme, que lluita pels drets dels humans, la principal causa que fa possible que no tots els habitatges siguin dignes són les ambigüitats.

Organismes de caràcter internacional com ara, les Nacions Unides, esmenten per sobre el dret a l’habitatge. A l’article 25 de la declaració de Drets Humans,  a l’article 11 del Pacte Internacional de Drets Econòmics Socials i Culturals o també la Unió Europea a l’article 34 de la Carta de Drets Fonamentals de la UE no especifiquen absolutament res. Per exemple, l’article 25 de la declaració dels Drets Humans només diu, explícitament, que hom té dret a un “nivell de vida adequat”:

Everyone has the right to a standard of living adequate for the health and well-being of himself and of his family, including food, clothing, housing and medical care and necessary social services, and the right to security in the event of unemployment, sickness, disability, widowhood, old age or other lack of livelihood in circumstances beyond his control.

Però què vol dir un nivell de vida adequat? Significa que la gent pot viure al carrer en un pis amb humitats, goteres… NO!!! Veritablement, i tots ho sabem, per tenir un nivell de vida adequat és necessari un bon habitatge, digne, adequat, segur, assequible… Però com que en la majoria d’articles hi compareixen ambigüitats tals, fa que res serveixi. Podem posar altres exemples com ara l’article 11 del Pacte Internacional de Drets Econòmics Socials i Culturals que podem llegir que és molt similar a l’anterior, poc específic:

The States Parties to the present Covenant recognize the right of everyone to an adequate standard of living for himself and his family, including adequate food, clothing and housing, and to the continuous improvement of living conditions. The States Parties will take appropriate steps to ensure the realization of this right.”

Com a últim exemple podem posar l’article 34 de la Carta de Drets Fonamentals de la UE que senzillament,  reconeix el dret a l’assistència social i d’habitatge per a una “existència decent”:

“In order to combat social exclusion and poverty, the Union recognizes and respects the right to social and housing assistance so as to ensure a decent existence for all those who lack sufficient resources, in accordance with the rules laid down by Community law and national laws and practices.”

Quant a organismes concrets, també està l’Amnistia Internacional la qual, treballa per la defensa dels drets humans arreu del món. Aquesta organització té com a objectiu realitzar les denúncies corresponents, reclamant justícia per a les persones que han patit aquests abusos. Alhora, s’ocupen d’emprendre les accions necessàries per prevenir-los.

Hi ha altres organismes que actuen per millorar o intentar que els drets es compleixin totalment i crec que ja és un gran pas. Però, malauradament, és insuficient, ja que el problema principal està en els articles. Aquests estan escrits de manera tal, que no és possible saber el complet significat de “nivell de vida adequat”. A més  a més, com he dit al començament del text, l’article 47 de la Constitució Espanyola i de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, el dret a l’habitatge, és del tot inoperant perquè no compleix el requisit indispensable que estableix l’article 53.3. Així doncs, per diferents raons, tot i haver-hi diferents organismes que actuen i es comprometen a promoure el dret a l’habitatge, aquest dret necessari i indispensable és inoperant. És a dir, no es compleix en tota regla.

Bibliografia:

  • Última revisió de la pàgina web: el 31 de gener, 2013. Housing rights watch (About us):

http://housingrightswatch.org/content/about-us

  • Cajal A. Última revisió de la pàgina: Any 2018. 9 organizaciones que Defienden los Derechos Humanos Destacadas:

https://www.lifeder.com/organizaciones-derechos-humanos

  • Última revisió de la pàgina: el 8 maig, 2019. Amnistia Internacional:

https://ca.wikipedia.org/wiki/ Amnistia Internacional

  • Última revisió de la pàgina: 6 maig 2019. UNESCO:

https://ca.wikipedia.org/wiki/UNESCO

  • ONU. Última revisió de la pàgina: 2019. Derechos Humanos:

https://www.un.org/es/sections/what-we-do/protect-human-rights