Nikola Tesla

Nikola Tesla va ser un inventor, un ingenier mecànic elèctric i físic d’origen serbi 12. Es coneix per tots els seus invents en el camp d’electromagnetisme, desenvolupades entre finals del segle XIX i principis del segle XX.

Va neixer el 10 de juliol de 1856, a Smiljan, Croacia i va murir el 7 de gener de 1943 al Wyndham New Yorker Hotel, a Nueva York.

Al tenir 17 anys, Nikola Tesla va ser infectat per el colera. Es va curar encara que li va costar.  Poc temps avans, el pare li va prometre que li enviaria a una escola d’ingenieria. Després del pas per l’egercit, va ingresa en la Universitat Politècnica de Graz, a Australia.

Allà va començar a treballar la idea d’idear una forma per que l’energia gratuita arribes a tot el món, l’idea que li va marcar la vida,

Després d’estudiar a Graz, s’en va anar fins a Viena, on va treballar a la Companyia Nacional Telefònica l’any 1881. Més tard es va traslladar a Paris per acabar el seu periode europeu en França, allà va començar a treballar a la Companyia Edison.

Més tard, Tesla va començar el seu viatge desde Paris fins a New York al 1884. El mateix dia de la seva arribada, va visitar les oficines de Thomas Alva Edison. Li havia d’entregar una carta que recomenació de Charles Batchelor, el seu últim jefe a Europa.

Va ser contractat aquell mateix dia per Edison, pero entre els dos tenien  diferencies respecte al treball, en la forma de veure el resultat, …  Això amb el temps es va anar notant.

Tesla estava convençut que la corrent elèctrica alterna era una solució millor a la d’ Edison. La corrent elèctrica consisteix en que la magnitud i sentit varien de forma síclica.

El problema era que necessitava a Edison per implementar-la i allà va ser quan es va desencadenar el conflicte entre ells dos. Edison defenía la seva fortuna, de cap manera anava a permetre que un extranger que acavava d’arribar li treiés la fama.

Més tard, mentre estaven en conflicte, Tesla va conèixer a un empresari que havia desplegat una red elèctrica de corrent alterna a Massachusetts, l’empresari George Westinghouse. Li faltava una peza clau en el seu progecte perquè s’imposes de forma incontestable. Es tractava del motor d’inducció, al qual Tesla ja havia inventat.

Per les patents que tenia, Westinghouse li va oferir 5.000 dòlars en efectiu, 55.000 dòlars en accions i 2,5 dòlars per cada caball depotència que s’hagués generat en l’electricitat comercialitzada

Si aquest negoci hagués arribat a funcionar, Tesla hagués sigut un dels homes més rics del món. Però, per desgracia, no va ser així i no va funcionar.

Mentre estan, entre finals del segle XIX i principis del segle XX, Edison no va deixar d’humillar i ridiculitzar a Tesla perquè tingués mala reputació. Li feia treballar arreglant problemes tècnic durant divuit hores diaries de dilluns a diumenge. I també, montava i feia “espectacles” sobre la corrent alterna perquè la gent penses que  era perillosa i estiguessin en contra, per exemple un dels “trucs” de l’espectacle era aplicar descargues elèctriques a animals, anuncian el seu ús amb lla cadira elèctrica, etc… Amb l’intenció de que la gent no volgués saber res.

El punt d’inflexió va tenir lloc quan Tesla li va proposar a Edison la fòrmula per millorar el seu generador. Edson li va prometre que si ho conseguia li donaria 500 dòlars. Tesla va treballar bastant dur durant mesos fins que ho va conseguir.

Ell va complir amb el pacte, però Edison no li va pagar lo que li havia promés i, a part d’això, es va burlar d’ell. Quan va acabar de burlar-se, Tesla es va despedir d’ell, després d’aguantar-lo durant tan de temps i havia treballar dur durant anys amb una gran admiració cap a ell.

 

El seu progecte  següent va ser crear el seu propi laboratori per impulsar un dels seus grans somnis. El de la transmisió d’energia i notícies sense necessitat d’utilitzar endolls

 

Fons d’informació:

https://hipertextual.com/2014/07/nikola-tesla-genios-historia