Arribat el final de la guerra civil més de 22 mil espanyols es van veure obligats a trobar una nova llar a Mèxic. El 13 de Juny de 1939 va arribar a Veracruz el primer de tots els vaixells d’exiliats espanyols, el Sinaia, amb 1600 persones.

El viatge d’aquest buc començà a Marsella a finals de Maig del 1939, la majoria de passatgers anaven vestits amb les poques robes que havien pogut mantenir durant tot l’exili o amb peces entregades per les autoritats franceses. Tot i la delicada situació dels passatgers, el viatge estava pensat per aconseguir crear l’ambient màximament agradable possible això ho van poder dur a terme gràcies a les activitats dissenyades entre les quals es trobaven coses com conferències sobre temes de història, geografia, economia, agricultura, costums, política i gastronomia a Mèxic. Apart de tot això, i de la formació de grups segons l’ofici per preparar-se per la integració laboral al país també es va crear un diari específic per la travessia anomenat “Sinaia, diario de la primera expedición de republicanos españoles a México”.

Als pocs dies de viatge la coberta del vaixell ja s’havia transformat en una comunitat que començava a poder tornar somriure i que, tot i les grans preocupacions per l’arribada a un país nou, sentien la comoditat de poder-se relaxar altre cop.