Avui dia 9 d’octubre la biòloga Constanza Morén ha vingut a l’institut a fer-nos una xerrada sobre recerca mèdica. Ella treballa amb els mitocondris a IDIBAPS, que és l’institut de recerca de l’hospital clínic. També treballa juntament amb un equip multidisciplinari, on hi ha biòlegs, metges, … Tenen accés a mostres humanes i també als pacients. Ha comentat que tenen molts recursos però que falta gent treballant en aquesta professió. Aquesta carrera científica és molt llarga, ja que primer es fa una carrera, posteriorment un màster i finalment es treuen el doctorat.
Després de parlar-nos d’on treballa ella, ens ha començat a parlar ja sobre els mitocondris. Primer ens ha dit que la funció mitocondrial és una part de la cèl·lula d’herència materna i quan aquesta falla, hi ha una alteració que pot afectar a la sang, a l’oïda… Ha comentat que Lynn Margulis és l’origen dels mitocondris, ja que va desenvolupar la teoria de l’evolució. Els mitocondris i els bacteris són considerats com germans perquè unes cèl·lules van acollir a uns protobacteris i aquests es van convertir en els mitocondris.
Ens ha explicat que els mitocondris estan a pràcticament tot el teixit i que serveixen per viure, ja que produeixen energia (ATP), calor, metabòlits, respiració cel·lular, homeòstasi del calci i apoptosi. També que a les parts on hi ha més mitocondris són als músculs i al sistema nerviós, ja que és on constantment es necessita energia. Ens ha mostrat en diverses imatges com dins els mitocondris hi ha una cadena de transport electrònic, que consta de 5 complexos proteics i 2 transportadors entremig d’electrons.
L’ADN mitocondrial és l’únic orgànul amb genoma propi i l’ADN codifica 13 proteïnes. També ens ha donat tres definicions que ha considerat que eren importants de les paraules mutació, deleció i depleció. La mutació és un canvi únic nucleòtid, la deleció és la falta de fragments d’ADN i la depleció la falta de tota la còpia d’ADN.
Ens ha ensenyat i explicat que hi ha moltes coses a la vida quotidiana que afecten els nostres mitocondris, com per exemple el fum del tabac i les fàbriques, els antibiòtics…
Ens ha explicat que ells treballen amb dos tipus de mostres: fresques o congelades. A vegades també treballen amb tècniques d’imatges, per tal d’observar teixits i mitocondris. A més ha comentat que la bioinformàtica és una professió que actualment està molt demanada.
Per finalitzar la sessió ens ha mostrat alguns estudis que estan treballant a l’Hospital Clínic. Un exemple seria la malaltia del Parkinson.
M’agradaria concloure dient que els mitocondris són importantíssims per nosaltres. M’ha agradat molt la xerrada i m’ha semblat molt interessant.