L’altre dia vam anar a la Facultat de Matemàtiques i Estadística per celebrar els 10 anys del Planter. Quan vam arribar allà, vam entrar tots a la sala d’actes i ens van fer una petita xerrada on ens explicaven una mica el que feien i bufaven les espelmes. Més tard ens van dividir en grups i ens vam dirigir a fer les activitats.

La primera que ens va tocar va ser sobre l’IDESCAT (Institut d’Estadística de Catalunya). En aquesta ens van fer una primera explicació que era l’Idescat i com navegar-hi per tal de trobar informació dins la plataforma i després vam fer un concurs per saber com de ràpid anàvem navegant per aquesta pàgina. Aquesta activitat no em va agradar gaire, perquè a part que ja sabia navegar per l’Idescat, va ser molt avorrit.

En acabar, vam fer un petit descans on ens van donar una mica d’esmorzar i temps per anar al lavabo. Finalment ens vam fer una fotografia, on per cert jo no hi vaig sortir perquè estava al lavabo.

La segona activitat em va agradar molt més. Era sobre Star Wars. Aquesta activitat la vam introduir veient quatre vídeos: El problema de Monty Halls, Agencia Matrimonial (Como conoci a vuestra madre), Moneyball i Numbers. En aquests vídeos es podien veure diversos exemples on s’utilitza la probabilitat.

Problema de Monty Hall
Explicació gràfica del vídeo El problema de Monty Halls
Sembla que dóna igual quina porta triar, ja que creiem que després de dir-nos que a la porta tres hi ha una cabra, tenim un 50% d’haver d’aconseguir el cotxe i per tant dona igual canviar de porta o no. Però no és així
.

En el cas del capítol Agencia Matrimonial, la dona de l’agència li demostra al noi que solament és compatible amb 8 persones de tot el món. Aquest no el vaig entendre gaire, perquè la dona anava molt de pressa explicant el motiu pel qual no era compatible amb les altres dones.

En el capítol de Moneyball, ens explica les estadístiques en el beisbol i com l’anàlisi objectiu de determinades variables permet una evolució eficaç del rendiment dels jugadors.

I per últim, en el capítol de numbers, si no recordo malament, anava de la probabilitat que tenies de trobar les peces d’un puzle barrejades amb les d’un altre puzle.

Després ens van explicar que una dona va saber diferencia si s’havia posat abans o després la llet del te. Per comprovar si nosaltres també érem capaços, vam fer un concurs on dues persones a l’atzar (entre elles el Marc Durán) havien d’identificar entre 6 gots, quins eren de Coca-Cola light i quins eren de Coca-Cola normal. Vam determinar que els dos ho havien escollit a l’atzar i no pas perquè sabessin de què era cada cola. Per acabar, vam fer un kahoot sobre gràfiques i estadístiques. La veritat és que jo pràcticament les vaig fallar totes, però va ser divertit.

Em va agradar molt la sortida tot i que la primera activitat no tant, però sí que la repetiria. Va estar molt bé que ens donessin una mica d’esmorzar i ens donessin una bossa amb diverses carpetes… També va estar divertit el viatge amb el Tramvia.