1.- Celeritat, desplaçament i velocitat
La unitat de celeritat mitjana és el metre per segon (m/s) i la unitat usual es U.S.A. és el peu per segon (ft/s). Una altra unitat coneguda és el kilòmetre per hora (km/h). Si conduïm 200km en 5h. la nostra celeritat serà de 200km/5h = 40 km/h.
Podem saber que hi ha conduït constantment a 40 km/h durant les 5h. o pot haver anat més de pressa en alguns moments del trajecte i mes a poc a poc en unes altres parts. O es podria haver parat durant una hora una àrea de servei, és a dir que hi ha una variable en el temps.
El concepte de velocitat, és semblant al de celeritat, si bé difereix en el fet que inclou la direcció i el sentit.
Suposem que el cotxe està en la posició x1 en un temps t2 i en un punt x2 en un temps t2. La variació de la posició de la partícula, x2 – x1, rep el nom de desplaçament de la partícula (fig. 2-1). S’acostuma a utilitzar la lletra grega Δ (delta majúscula) per indicar la variació d’una quantitat. Així llavors, la variació de x s’escriurà Δx:
Δx=x2–x1
La notació Δx representa per una sola quantitat, la variació x. No es un producte per Δx amb cos no es un producte de cos per θ.
La velocitat de la variació, per unitat de temps, de la posició. La velocitat mitjana de les partícules, per definició la raó del desplaçament. x a l’interval de temps:
Δt = t2 — t1
Ξmed=xt=x2–x1t2–t1
Exemple.
Un cargol, està entre x1 = 18mm en t1 = 2s i el trobem posteriorment a x2 14mm en t2 = 7s. Trobar el desplaçament i la velocitat mitjana del cargol en aquest interval de temps.
Segons la definició, el desplaçament del cargol es
x =x2– x1= 14mm–18mm=(-4mm)
Ξmed=xt=x2–x1t2–t1=14mm – 18mm7s –2s–4mm5s= –0.8mm/s