Aquest dimarts 12 de febrer comença el judici contra “El procés”. A causa d’això he decidit fer un recull dels fets més importants de “El procés” des que es va considerar un “cop d’estat”. (Ho poso entre cometes, ja que durant aquest temps ha sigut un terme molt polèmic)
6 I 7 DE SETEMBRE 2017
S’aprova la llei del referèndum
El Parlament aprova la llei del Referèndum amb els vots de Junts pel Sí i la CUP i amb absència de Ciutadans, el PSC i el PPC. Puigdemont i els seus consellers signen el decret de convocatòria del referèndum per a l’1 d’octubre. El 7 setembre, el Tribunal Constitucional suspèn la convocatòria del referèndum. El Parlament aprova la llei de transitorietat amb els vots de Junts pel Sí i la CUP i en absència de Ciutadans, el PSC i el PPC. Es crea la Sindicatura Electoral de Catalunya. L’endemà, el TSJC admet a tràmit una querella de la fiscalia contra el govern de Puigdemont per desobediència, prevaricació i malversació.
11 I 12 DE SETEMBRE 2017
Diada multitudinària i suspensió de la llei de transitorietat
Multitudinària manifestació pacífica al centre de Barcelona amb motiu de la Diada. El govern Rajoy porta al Constitucional la llei de transitorietat. El 12 setembre 2017, el Constitucional suspèn cautelarment la llei de transitorietat i adverteix els membres del govern de la Generalitat de les conseqüències penals de saltar-se la suspensió.
13 SETEMBRE 2017
712 alcaldes són citats a declarar
El fiscal general de l’Estat ordena que es citi els 712 alcaldes catalans que cediran locals l’1 d’octubre. La Guàrdia Civil tanca la web del referèndum.
20 SETEMBRE 2017
Concentració davant del Departament d’Economia
El jutjat d’instrucció 13 de Barcelona ordena escorcollar el Departament d’Economia i altres conselleries per la preparació del referèndum. La Guàrdia Civil deté 14 alts càrrecs del govern. Multitudinària manifestació a la porta d’Economia, convocada per ANC i Òmnium.
EL 22 SETEMBRE 2017
Sànchez i Cuixart acusats de sedició
La fiscalia presenta una denúncia a l’Audiència Nacional per sedició contra Jordi Sànchez i Jordi Cuixart pels fets del 20 de setembre a Economia. Considera que una “gentada” va impedir “per la força” la feina de la comitiva judicial i el compliment de les resolucions de la justícia.
27 SETEMBRE 2017
Ordre de tancament dels centres de votació de l’1-O
El TSJC assumeix el control per impedir el referèndum i ordena el tancament dels centres de votació de l’1-O.
1 OCTUBRE 2017
Es celebra el referèndum
Jornada de votació de l’1 d’octubre. La Guàrdia Civil i la Policia Nacional fan càrregues en diversos col·legis i resulten ferides 1.066 persones, segons la Generalitat. Hi participen 2.286.217 persones (43% del cens): 2.044.038 voten “sí”, 177.547 voten “no”, 44.913 en blanc i 19.719 nul.
16 OCTUBRE 2017
Cuixart i Sànchez ingressen a la presó
La jutge Carmen Lamela envia Jordi Sánchez i Jordi Cuixart a presó preventiva per l’acusació de sedició pels fets del 20S. Ingressen a la presó madrilenya de Soto del Real.
27 OCTUBRE 2017
Declaració d’independència i aplicació del 155
El Parlament declara la independència de Catalunya. Rajoy cessa Puigdemont i el seu govern, dissol el Parlament i convoca eleccions per al 21 de desembre en aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola.
30 OCTUBRE 2017
El govern Puigdemont, acusat de rebel·lió
El fiscal general de l’Estat presenta una querella per rebel·lió contra el govern Puigdemont davant l’Audiència Nacional i una altra contra els membres sobiranistes de la mesa del Parlament al Suprem. Puigdemont marxa a Bèlgica amb alguns dels seus consellers. L’1 de novembre, el Suprem i l’Audiència Nacional admeten les querelles.
2 I 3 DE NOVEMBRE 2017
Consellers a la presó i euroordre contra Puigdemont
Lamela envia Junqueras, Forn, Romeva, Bassa, Mundó, Borràs, Rull, Turull i Vila a presó preventiva. Vila sortirà l’endemà amb una fiança de 50.000 euros. També dicta una ordre europea de detenció per a Puigdemont, Comín, Puig, Serret i Ponsatí.
5 NOVEMBRE 2017
En mans de la justícia belga
Puigdemont i els exconsellers a Bèlgica es presenten davant la policia a Brussel·les. Se’ls prohibeix sortir de territori belga sense permís d’un jutge.
9 NOVEMBRE 2017
Forcadell i els membres de la mesa, en llibertat sota fiança
Forcadell i els líders sobiranistes de la mesa del Parlament acaten el 155 davant el Suprem. Llarena envia Forcadell a presó preventiva. Sortirà l’endemà amb una fiança de 125.000 euros. A Corominas, Guinó, Barrufet i Simó els imposa una fiança de 50.000 euros i eviten la presó. Nuet queda en llibertat sense fiança.
24 NOVEMBRE 2017
Llarena assumeix la causa contra el govern, Sànchez i Cuixart
El jutge del Suprem Pablo Llarena es queda també la causa contra el govern per rebel·lió que investigava la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela. Suma les dues causes en una.
1 I 4 DE DESEMBRE 2017
Llarena manté a la presó Junqueras, Forn, Sánchez i Cuixart
L’1 de desembre, els exconsellers empresonats i Jordi Sànchez i Jordi Cuixart declaren davant Llarena i acaten la Constitució. El 4 desembre, Llarena manté en presó Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart, i deixa en llibertat la resta d’exconsellers. Puigdemont declara davant de la justícia belga, sense que hi hagi cap resolució sobre l’entrega.
5 DESEMBRE 2017
Llarena retira l’euroordre
El jutge del Suprem Pablo Llarena retira l’euroordre contra Puigdemont i els exconsellers a l’estranger que havia dictat la jutge Lamela. Com que la causa afecta un total de 22 investigats, el jutge diu que se’ls ha de poder investigar a tots pels mateixos delictes i no arriscar-se que Bèlgica els entregui només per un delicte.
21 DESEMBRE 2017
Eleccions al Parlament de Catalunya
Ciutadans és la força més votada en aquests comicis, però la suma dels partits independentistes els dona la possibilitat de formar govern.
22 DESEMBRE 2017
Llarena segueix imputant
El jutge Llarena imputa Marta Rovira, Anna Gabriel, Mireia Boya, Marta Pascal, Neus Lloveras i Artur Mas, i els cita a declarar el mes de febrer. Mas, Lloveras i Pascal quedaran exculpats.
19 I 21 DE FEBRER 2018
Marta Rovira, davant Llarena. Anna Gabriel, a Suïssa
El 19 febrer del 2018 Marta Rovira declara davant el jutge Llarena com a investigada. La deixa en llibertat sota fiança de 60.000 euros, sense retirada de passaport. Dos dies després, el 21 febrer, Anna Gabriel no es presenta davant el magistrat Llarena per declarar com a investigada. És a Suïssa. Un mes després, Marta Rovira també marxarà exiliada a Suïssa.
9 MARÇ 2018
Jordi Sànchez no pot ser investit
Llarena denega el permís a Jordi Sànchez per presentar-se al debat d’investidura com a president de la Generalitat. El jutge considera que hi ha “risc de reiteració delictiva” i que té l’obligació de protegir “facultats més necessitades” que els drets de Sànchez.
22 DE MARÇ 2018
Investidura frustrada de Turull
El candidat de JuntsxCat, Jordi Turull, perd la primera votació del debat d’investidura. Aquella mateixa nit, Turull marxa cap a Madrid perquè el Suprem li ha de comunicar el seu processament, juntament amb el d’altres líders sobiranistes.
23 MARÇ 2018
Tornada a la presó
Llarena dicta interlocutòria de processament per rebel·lió, malversació i desobediència. Envia a la presó Forcadell, Rull, Turull, Romeva i Bassa. El jutge reactiva les ordres europees i internacionals per als que són a l’estranger.
25 MARÇ 2018
Puigdemont, a la presó de Neumünster
Puigdemont és detingut a Alemanya quan tornava de Dinamarca. Ingressa a la presó de Neumünster.
6 ABRIL 2018
Puigdemont, en llibertat
El tribunal alemany deixa en llibertat Puigdemont perquè considera que no hi ha delicte de rebel·lió i estudia l’entrega de l’expresident a Espanya només per malversació.
11 MAIG 2018
La causa del procés es divideix
Llarena divideix la causa del procés en dues. Per tal de poder jutjar els que són a Espanya, deixa en una altra peça separada els que són a l’estranger.
13 I 19 DE JULIOL 2018
La justícia alemanya només accepta malversació i Llarena retira l’euroordre
La justícia alemanya accepta entregar Puigdemont a Espanya només per malversació, però Llarena rebutja l’entrega i retira l’euroordre contra l’expresident i els exconsellers a l’estranger.
25 OCTUBRE 2018
Es tanca el sumari
El Suprem tanca del tot el sumari i obre el torn a la presentació dels escrits d’acusació. Intenses reunions entre els fiscals del Suprem i la fiscal general de l’Estat per discutir les penes i els delictes.
2 NOVEMBRE 2018
La fiscalia demana més de 177 anys de presó
La fiscalia demana 25 anys de presó per a Junqueras pels delictes de rebel·lió i malversació. Demana el mateix per a la resta d’exconsellers a presó, però amb una pena de 16 anys de presó perquè els considera ‘comandaments subalterns’.