https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/30-minuts/matar-el-monstre/video/5948895/

He triat el reportatge de 30 minuts “Matar el Monstre”. Parla sobre l’ablació, una tradició de l’Àfrica que es remunta a fa incontables generacions, i l’he escollit perquè crec que és un tema preocupant del que no es parla suficient a Catalunya. La pràctica consisteix en mutilar el clítoris de les joves quan no solen tenir més de cinc anys, i és sovint realitzada per familiars a qui també se’ls ha practicat, però afirmen que els hi fan també a les seves filles pel seu bé basant-se en les creences i tradicions que se’ls han inculcat des de petites.

Aquest reportatge segueix a la Fàtima, una noia catalana d’arrels Africanes que va cada any a Gàmbia a veure a la seva família des que era petita. En un d’aquests viatges ella va ser mutilada amb cinc anys al mateix tems que les seves dues germanes de dotze mesos per la seva àvia mentre sa mare era fora. Com a totes les nenes que han passat per l’ablació, se les va estirar a una camilla de fusta que la seva família va col·locar al pati de la casa i se les va agafar de braços i cames. Llavors la seva àvia els van tallar el clítoris amb una fulla afilada, tot i que en alguns casos es cus la vulva un cop acabat el procediment.

A Gàmbia hi ha diversos grups de conscienciació que intenten reduir a zero el nombre de mutilacions al seu país fent xerrades i classes informatives explicant que les tradicions es poden millorar sense menysprear la cultura. A Catalunya també s’han imposat lleis de protecció a les nenes d’arrels africanes nascudes aquí que van a l’Àfrica de vacances per evitar que se les mutili, com visites al metge abans i després del viatge i processos oficials com formularis o declaracions. També hi ha l’opció d’una reconstrucció genital a la que es pot recórrer en cas de desitjar-ho un cop es compleix la majoria d’edat.

A la terra de la família de la Fàtima, el 80% de les dones han estat mutilades, i al món hi ha unes 200000000 dones a les quals se’ls ha practicat l’ablació, però cal dir també que s’està prohibint a diverses regions africanes com Senegal i parts de Gàmbia, i que l’ONU estima la seva desaparició al 2030.