Avui divendres 13 de setembre hem treballat les tres noies que donen nom als itineraris de 4t d’ESO: Rosalind Franklin, Ada Lovelace i Margaret Mead. Ara us explicaré una mica qui és cadascuna.
Rosalind Franklin va ser la científica que va descobrir l’estructura de doble hèlix de l’ADN. Va estudiar a Cambridge, i no era molt ben vista per ser una de les poques dones dedicades a la ciència. Un dels seus companys va donar els seus apunts a dos científics, James D. Watson i Francis Crick, que van acabar la investigació abans que ella. El treball de Franklin va ser essencial pel descobriment de l’estructura de l’ADN, tot i això els científics Watson i Crick van rebre un premi Nobel sense donar-li cap reconeixement a ella.
Ada Lovelace va ser una matemàtica anglesa. Va dissenyar el primer programador analític informàtic, juntament amb el seu col·lega Charles Babbage. El problema és que en aquella època no tenien recursos suficients per construir-lo, per tant 100 anys després, Alan Turnig el va construir. Ella era més coneguda per ser la filla del famós Lord Byron, i si cerques a internet qui va dissenyar el primer programador analític surt que va ser en Charles Babbage, quan en realitat van fer-ho els dos.
No hem parlat tant de la Margaret Mead, però he entès que va ser una dona que va experimentar amb temes com societat, gènere, sexe… i com diferenciar el sexe biològic del gènere, que és més un producte de la societat i com ens influeix.
L’itinerari que he triat és l’Ada Lovelace, el tecnològic. Encara que també m’hagués agradat anar a qualsevol dels altres, el científic Rosalind Franklin o el social Margaret Mead.