Avui ha vingut la Constanza Morén, una doctora biòloga i investigadora del IDIBAPS – Centre de Recerca de l’Hospital Clínic de Barcelona. Ens ha dit que treballa amb un equip multidisciplinari. Què vol dir multidisciplinari? Vol dir que a l’equip on treballa hi ha gent de molts àmbits com: la medicina, la biologia, etc.
Treballa a l’Hospital Clínic de Barcelona, que juntament amb l’Hospital La Paz de Madrid són els més punters a l’estat. Ens ha dit que està bé que el Clínic sigui un hospital universitari (allà es troba la facultat de medicina de la UB) perquè es poden fer estudis dels pacients només creuant un pont de 10 metres entre facultat i hospital. Amb tot això també ens ha comentat que els països de l’Est d’Europa inverteixen molt menys en investigació que els països de l’Oest. Espanya se situa en la meitat del rànquing més o menys amb una inversió de l’1,24%.
El tema principal han sigut els mitocondris. Aquests són l’únic orgànul amb ADN propi (ADN mitocondrial) i provenen de protobacteris. Algunes patologies que es deriven d’un error mitocondrial són: la Miopatia, neurodegeneracions (Alzheimer, Parkinson, etc.). Els mitocondris (cèl·lules mitocòndries) es troben al citoplasma de les nostres cèl·lules i tenen diverses funcions com: l’ATP (producció d’energia i escalfor), la respiració cel·lular, l’homeòstasi de calci, els metabòlits (són els que acaben de pair el menjar) i l’apoptosi (encarregada de la mort cel·lular i creació d’algunes cèl·lules).
Els problemes mitocondrials són difícils de detectar (molts cops es poden trobar als músculs). Els mitocondris es troben a tot arreu del nostre cos, si hi ha algun error mitocondrial, es pot manifestar a qualsevol lloc afectant: el SNC, l’oïda, etc. Després ens ha explicat com podem identificar-los. S’utilitza la bioquímica, general i específica. Es pot mirar el consum d’oxigen per la cadena de transport electrònic, o també veure les activitats enzimàtiques. També es poden agafar mostres, fresques i congelades, agafades de teixits o cèl·lules aïllades.
Substàncies que afecten els mitocondris són entre d’altres el tabac (el CO afecta directament als mitocondris) i els antibiòtics, que maten als bacteris i poden també matar els mitocondris, ja que s’assemblen molt entre ells. La relació entre mitocondris i bacteris es simbiòtica al 100% (depenen l’un de l’altre).