Aquest és el video que he triat: enllaç
Semblarà una tonteria, però entre aquest any i el passat m’he estat llegint una trilogia de llibres anomenada “Crazy Rich Asians”, un best seller del New York Times. Això ha fet que li agafés gran estima al sud-est asiàtic en general. Més o menys, d’aquí la meva tria. Perquè a més, quan pel Telenotícies veia totes les protestes a Hong Kong, doncs sentia una gran curiositat per saber que està passant allà.
Bé a la major part del reportatge es veuen les manifestacions (algunes pacífiques i d’altres amb una gran violència), però també s’entrevisten diferents punts de vista. Des de diputats pro democràcia, activistes i advocats fins a diputats pro Xina. Hong Kong des de la seva independència de Gran Bretanya que demana una sèrie de drets humans que no se’ls concedeix des del continent.
El moviment, com a idea, porta existint des de la fundació de Hong Kong com a regió especial de la República Popular de la Xina. El que es reclama des d’aquesta ona és el sufragi universal, l’aprofundiment en drets democràtics i l’autogovern de Hong Kong. Com a moviment, tot això comença l’any 2014 amb el”Moviment dels Paraigües”, reclamant unes eleccions totalment democràtiques a la regió. Aquesta havia tingut una seria de llibertats que la Xina continental no, i quan es van començar a suprimir poc a poc, els estudiants encara van revoltar-se més. Les protestes van crèixer quan la presidenta Carrie Lam, que havia eliminat la llei d’extradició a la Xina, va imposar aquesta mesura un altre cop. És per això que es van formar manifestacions amb més de 2 milions de persones i el govern va haver de suspendre el projecte, però no eliminar-lo.
Un dels líders és Joshua Wong, detingut i empresonat diverses vegades per la policia de Hong Kong per delits d’alteració de l’ordre públic. Ara, el moviment ha canviat de nom a “Scholarism”, perquè s’inclouen en les protestes estudiants de secundària i universitat. S’organitzen mitjançant una APP encriptada i és per això que els activistes es fan dir net-citizens. El seu lema és: Be Water (sigues aigua), que simbolitza que l’aigua no té forma i és imparable.
Considero que aquest sí que és un tema pel que val lluitar, pel sufragi universal, per a garantir els drets humans i etc. Crec que les autoritats de Hong Kong haurien de reaccionar i adonar-se que la seva moderna societat vol evolucionar i avançar.