• Objectiu:

Fer un electroimant casero

 

  • Materials i eines:

Materials:

-Prolipropules cel·lular

-Cartolina

-Pega Universal

-Cable de coure de 0,2 mm de diàmetre

-1 brúixola

-2 cables de mascle-famella

-2 cables amb princes de cocodril

-Claus de ferro de 5 cm de longitud

-Cartró pluma

 

Eines:

-Cúter

-Regla metàl·lica

-Tisores

-Brùixola

-Paper de vidre

-Pila de petaca

 

  • Procediment:
  1. Primer haurem de construir un carret, a l’interior del qual ha d’anar el cos de ferro que servira per que passi corrent i així sigui un imant. Per fer el carret, tindrem que agafar el cartró i fer un quadrat de 30mm X 30mm, després tallarem un quadrat al centre del cartró tallat de 10mm X10mm. Quant ja l’hem tallat, fem un altre igual.
  2. Ara toca fer un rectangle per on ficar a sobre el fil ferro. Tindrem que fer-ho amb aquestes mides perque ens entri en els dos forats del quadrats: 35mm X 10mm.
  3. Ara, fiquem a cada costat del rectangle un quadrat, però ficant 10mm de separació als costats. Quant ja ho tinguem, veurem que ens sobresurten parts del rectangle en els costats, tallarem les arestes i les enganxarem en els quadrats perque estigui ven subjectada.
  4. Ara agafarem els dos cables mascle famella i els enganxarem un a cada quadrat. Quant ja ho tinguem fet, comencem a enroscar 350 cops els cables de fil ferro al rectangle, però abans d’aixó, tenim que agafar la punta del fil ferro i connectar-la amb un dels cables mascle famella.
  5. Quant ja estiguem, tallem el fi ferro i ho connectem en el cable mascle famella que queda. Ara fiquem els 7 claus dintre del rectangle i ja estara preparat per fer l’experiment.
  6. Agafem els dos cables pinces de cocodril i els conectem a cada un dels cables mascle famella, després conectem els cables pinces de cocodril a la bateria i apropem la bruixola. A veure que passarà?

 

  • Avaluació:

Hem pogut aconseguir que sigui un electroimant, perque quant hem apropat la brùixola, hem vist que el pol nord apuntava als culs dels claus, i el pol sud apuntava a les punxes dels claus, i si invertiem la connexió dels cables pinces de cocodril, també s’invertien els pols.

 

  • Conclusió:

El experiment a sigut un exit, el electroimant a funcionat com ho esperavem.

A mi m’ha agradat molt aquest experiement i m’ha semblat molt interessant el tema del electromagnetisme. Però m’ha semblat una mica aborrit fer el electroimant. He après moltes coses sobre el electromagnetisme i m’ha semblat divertit i interessant.