Durant aquesta primera sessió hem vist diversos moviments socials i transformacions, el nostre grup ha estat estudiant els inicis de l’Ecologisme.

El pòster que ens han presentat per introduir el tema

Hem decidit començar informant-nos sobre quan va començar i quins o quines varen ser protagonistes d’aquest moviment. Posteriorment, veure la ideologia i què varen fer per tal de portar-ho a terme els i les ecologistes fins a l’actualitat. Veure exactament quins són els factors que contaminen principalment el medi ambient i les seves solucions. Finalment, un resum general de tot, dividit en uns temes (per tal de fer la presentació).

Aquest moviment va començar aproximadament després de la Segona Guerra Mundial, tot i que ja al segle XIX hi havia pensadors amb idea d’un món més verd. La raó o fet, en aquest cas, que va originar l’aparició d’aquest moviment, va ser l’esclat de les bombes atòmiques d’Hiroshima i Nagasaki. Un cop acabada la guerra, moltes indústries, empreses i multinacionals, varen veure que amb l’energia nuclear es podia fer un gran negoci i aconseguir molts ingressos, de manera que ho varen portar a terme. Davant aquesta situació de contaminació i aprofitament de les empreses, els i les primeres que varen denunciar això varen ser escriptors i escriptores estatunidenques, com per exemple: Henry David Thoreau i Rachel Carson.

Rachel Carson

Quan va sorgir aquesta idea de voler salvar el planeta i evitar aquestes accions de les fàbriques, els i les ecologistes varen actuar fent tota mena d’accions: varen combatre la contaminació, preservar les reserves de recursos naturals, protegir les espècies en perill d’extinció i els seus hàbitats naturals, fer possible la creació de lleis com el Clean Water Act, Clean Air Act, Endangered Species Act, entre altres. Clarament, van fer moltes manifestacions i van ajuntar-se amb altres moviments per tal d’aconseguir més visibilitat. Moviments com la lluita a favors dels drets humans i animals, pacifistes, contra l’energia i armes nuclears, etc. Fins i tot, gràcies a l’ecologisme, paraules com sostenibilitat, canvi climàtic, capa d’ozó o pluja àcida es varen fer molt més presents en la nostra cultura.

Algunes pàgines que vam utilitzar:

També vam veure que el principal problema de la contaminació és el desequilibri mediambiental, el qual provoca tota mena de contaminacions com (segons les fonts): contaminació de l’aigua, l’atmosfera, el sòl, química, radioactiva, acústica, etc. Tot això, causat per, principalment cinc fets:

– Productes químics
– Desforestacions
– Deixalles industrials i domèstiques
– Combustibles fòssils
– Índex de producció de deixalles

Imatge relacionada
Imatge que representa el principal problema

Sembla que, i tal com més d’un membre del nostre grup recordava, la principal solució que hi ha contra això són les 3 R: Reutilitzar, Reduir i Reciclar.

Resultat d'imatges de reusa reduce recicla
Les 3 R

Finalment, vam decidir dividir la presentació que faríem en cinc apartats:

– Introducció de què és l’ecologisme
– Com comença? Les causes
– Què varen fer?
– Els problemes mediambientals que hi ha actualment
– Les solucions

En resum, el moviment ecologista va ser un moviment molt lluitador que va sorgir contra l’energia nuclear i la contaminació. Ha acabat sent un moviment que segueix lluitant actualment contra nous mètodes de contaminació.