EL COMERÇ INTERNACIONAL TÉ AVANTATGES I INCONVENIENTS?

Per començar, el comerç internacional és l’intercanvi que es fa de béns i serveis. Això pot ser a través de les fronteres o també pot ser través de territoris internacionals. Des del segle XIX s’ha estat estudiant matemàticament. Així doncs, al llarg del temps han anat sorgint models dins del comerç internacional.

Al segle XIX es va fer l’acord internacional obert que comportava una gran mobilitat de factors de producció més importants, la mà d’obra. Un dels grans promotors del lliure comerç va ser el Regne Unit. Quan va arribar la Primera Guerra Mundial, la majoria de les economies del món van tancar-se al comerç. Implementant així tarifes altes, que van acabar reduint el comerç mundial un 75% en tres anys.

Després de la Segona Guerra Mundial, per evitar el que havia passat anteriorment i per a tornar a fer créixer l’economia d’Europa, es van implementar 3 mesures. El banc Mundial, l’FMI (fons monetari internacional) i l’Organització Internacional de Comerç van ser les mesures que es van posar. Així es pretenia fomentar el comerç internacional. També es va proposar eliminar totes les tarifes i restriccions en relació a la importació.

Així doncs el comerç mundial serveix per a poder intercanviar béns i serveis amb altres països, continents… Funciona així perquè si un país és molt ric en cafè, per exemple, no pot viure només de la compravenda en el seu país. Llavors el país que és ric en cafè, exporta la seva matèria cap a un altre país on pugui treure beneficis. En altres casos el que passa és que un comprador va als camps de cultiu per exemple de cafè i compra aquells terrenys per a després exportar les matèries i extreure beneficis també.

Els avantatges del comerç internacional són que permet importar i exportar productes en altres països, comportant així un increment en les economies dels dos països. Entre d’altres, aquesta és la raó més important perquè el comerç internacional funcioni.

Així com hi ha avantatges, també hi ha desavantatges com que el traspàs de multinacionals a altres llocs comporta una despesa de diners molt important. Els llocs de treball també es veuen afectats en aquest aspecte. Si una empresa canvia de seu i es traspassa a un altre país, la gent que hi treballa, perdrà el seu ofici.

En conclusió; el comerç internacional serveix per a poder expandir empreses i per a poder créixer com a país. I si no existís, l’economia de cada país seria molt més baixa i només se centraria en el mateix país. I a part, els països no tindrien la meitat de matèries primeres i la subsistència del mateix país seria molt reduïda.