Avui, 3 d’abril ha vingut una professora d’estadística de la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya), de la facultat de matemàtiques. Ens va explicar diferents casos durant el llarg de la història, tots els casos que ens va explicar s’utilitzava les estadístiques i les matemàtiques.

El cas que em va semblar més interessant va ser el de la malaltia del colera al barri Golden Square de Londres l’any de 1854.

Un epidemiòleg que es deia John Snow va demostrar que el còlera era causat pel consum d’aigües contaminades amb matèries fecals, en comprovar que els casos d’aquesta malaltia s’agrupaven en les zones on l’aigua consumida estava contaminada amb excrements. Per verificar que era veritat va cartografiar en un pla del districte de Soho els pous d’aigua que hi havia, localitzant com a culpable l’existent en Broad Street, al centre de l’epidèmia.

Mapa cartogràfic dels casos de còlera al barri de Golden Square.

Mapa cartogràfic dels casos de còlera al barri de Golden Square.

John Snow va recomanar a la comunitat clausurar la bomba d’aigua, de manera que van ser disminuint els casos de la malaltia. Aquest episodi està considerat com un dels exemples més primerencs en l’ús del mètode geogràfic per a la descripció de casos d’una epidèmia.

John Snow

John Snow

La xerrada va ser entretinguda i interessant, encara que en alguns moments se m’ha fet pesada. La professora de la facultat s’explicava molt bé i ho feia amb ganes. Recomano la xerrada.