Avui dia 9 d’octubre ha vingut una amiga de l’Aura a fer-nos una xerrada sobre la seva feina. Ella treballa amb els mitocondris i fent investigacions sobre aquest. Ens ha explicat que treballen amb equip a l’hospital clínic, que també, com és un hospital universitari. Ella treballa en un equip multidisciplinari, on hi ha biòlegs, metges, etc. En aquest equip hi ha tres caps, ens ha destacat que els tres són homes i la resta són treballadores, és a dir, dones.

Ens ha explicat una mica sobre la carrera científica. Ens ha dit que és una carrera molt llarga, de molts anys, però que si t’hi esforces ho aconsegueixes. Però, en el món en general no se’ls paga molt bé a la científica, no inverteixen gaires diners. Ens ha ensenyat un mapa on ens mostrava els països en què és dóna més diners a la investigació. A Espanya no és dels països en què pitjor és paga, però falten diners per contractar a persones, és a dir, tenen molta maquinària però manquen de persones.

Aquest grup d’investigadors s’ha especialitzat en els mitocondris. Ens ha explicat que els mitocondris són una part de la cèl·lula d’herència materna, és a dir si la mare té algun problema en els mitocondris, el fill, possiblement en tindrà també.

Lin Marwin va ser la dona que va descobrir l’origen dels mitocondris. Els mitocondris eren bacteris que van ser acollits en una cèl·lula hoste, després de molts anys d’estar allà van passar a ser imprescindibles, i els mitocondris i els bacteris fan fer que és necessitessin uns als altres. Els mitocondris tenen dues membranes una externa i una interna. Dins de la membrana interna del mitocondri, s’hi pot trobar una cadena de complexe cinc, aquesta cadena està formada per cinc complexes, aquests són transportadors d’electrons. Els complexos realment importants són el quatre i el cinc, ja que els quatre ajuda en la respiració cel·lular i el cinc en la producció d’ATP, que és l’energia cel·lular.

També ens ha explicat les funcions dels mitocondris. Sense mitocondris no podem viure, són molt importants en el nostre cos, ja que tenen diverses funcions; produeixen energia cel·lular en forma d’ATP, fan la omeostasi del calci, ajuden a processar la glucosa, fan la respiració cel·lular, i ajuden en l’apoptosi, és a dir, en la mort cel·lular. Hi ha dues parts del cos en especial que els mitocondris són molt importants, en els teixits, tant el teixit nerviós que és el cervell, com el teixit muscular, que són els músculs.

Ens ha explicat una mica sobre l’ADN mitocondrial, el mitocondri és l’únic òrgan amb ADN propi. Aquest codifica 13 proteïnes mitocondrials. Tot seguit ens ha explicat tres definicions importants; La mutació que és el canvi en un nucleònic, la deleció que és la falta d’un fragment d’ADN i la depleció que és la falta de la còpia de l’ADN mitocondrial.

Els mitocondris poder donar a lloc a moltes malalties, i moltes malalties vénen dels mitocondris.

Per acabar ens ha explicat diverses manifestacions que ens podem trobar en alguna mutació de l’ADN mitocondrial, com per exemple: La sordesa, la pèrdua de visió, problemes a la sang, … Totes aquestes alteracions es troben amb tècniques d’imatge, fent la cistometria del fluxe,…

Aquesta xerrada m’ha semblat interessant, al final se m’ha fet una mica pesada però ho entès com funcionava el mitocondri.