El documental “Aïllament: la presó dins la presó” és un documental per programa 30 minuts a TV3.

Aquest ens explica la vida de la gent a la presó, i sobretot es fixa en les cel·les d’aïllament, concretament ens explica dos casos diferents, el de la Raquel i el del Lewis, dos presos tancats al centre penitenciari Brians 1. Tant la Raquel com el Lewis eren persones joves quan van ser tancats a la presó per haver comès diversos robatoris. La Raquel al principi era una noia molt tranquil·la, no buscava barallar-se amb ningú, fins a un dia que no va poder més, es va començar a autolesionar per treure’s tota la rabia que tenia dins, tot seguit la van decidir tancar en una cel·la d’aïllament. Ella enviava cartes al seu marit, li deia que la pagaven, que la maltractaven i que la van arribar a posar a una cel·la lligada amb unes cordes per tal de no moure’s, va arribar a estar allà tres dies, sense menjar i sense poder anar al lavabo. Molts cops esmentava que volia morir, i finalment es va acabar suïcidant, ja que no podia aguantar més patiment.

El Lewis va ser un cas semblant, però ell des que va entrar a la presó no feia cas, llavors el van acabar portant a una cel·la d’aïllament, no podia més, es va començar a autolesionar, deia que li pegaven i maltractaven. Quinze dies abans de la llibertat ell es va suïcidar.

Dins del documental hi podem trobar dues opinions contràries, les de les preses que van estar amb ells dos a Brians 1, les dels familiars de les persones mores a la presó i després trobem les dels especialistes. Els presos parlen sobre el maltracte que rebien per part de les persones que els cuidaven a la presó, sobre les hores que els deixaven en aïllament, sobre que hi havia cops que no els deixaven sortir al pati. En canvi, els especialistes diuen que ells mai han maltractat a cap pres, que eren ells els que quan entraven a veure com anava tot a la cel·la els intentaven pegar.

Aquest documental m’ha interessat molt i he aprés moltes coses sobre la presó que encara no sabia, el recomano.