Descolonització

En aquesta situació, 404, el nostre grup haurem d’explicar que va ser la descolonització, en aquesta entrada, us ho explicaré als lectors.

Quan es va fundar les Nacions Unides el 1945, uns 750 milions de persones, gairebé un terç de la població mundial, vivien en territoris que depenien de les potències colonials. Avui en dia, menys de 2 milions de persones viuen sota domini colonial als 17 territoris que no es poden autogestionar . L’onada de descolonització, que va canviar la cara del planeta, va néixer amb l’ONU i representa el primer gran èxit del cos mundial.

Com a resultat de la descolonització, molts països es van independitzar i es van unir a les Nacions Unides.

El sistema de confiança internacional va ser establert per la Carta de les Nacions Unides. Afirmant el principi d’autodeterminació, la Carta descriu la responsabilitat dels Estats pels territoris sota la seva administració com una “confiança sagrada” en la qual els interessos dels seus habitants són primordials.

Consell de confiança
La Carta també va crear el Consell de confiança com a òrgan principal de les Nacions Unides. Va ser el seguiment de la situació en onze “Territoris de confiança” que estaven sotmesos a acords separats amb els Estats administradors. Aquests territoris havien estat administrats formalment sota mandats de la Societat de les Nacions, o separats dels països derrotats a la segona guerra mundial, o posats voluntàriament sota el sistema pel seu poder administrador. Es van situar onze territoris sota aquest sistema.

Declaració sobre la independència dels països i pobles colonials
A mesura que el procés de descolonització continuava avançant, el 1960, l’Assemblea General va adoptar la seva Declaració sobre la concessió de la independència als països i pobles colonials . La declaració afirmava el dret de totes les persones a l’autodeterminació i proclamava que s’havia de portar el colonialisme a un final ràpid i incondicional. Dos anys després, es va constituir un Comitè especial de descolonització per supervisar la seva implementació.

El 1990, l’Assemblea va proclamar la Dècada Internacional per a l’Eradicació del Colonialisme (1990-2000), que incloïa un pla específic d’acció. El 2001 va ser seguida per una segona dècada internacional per a l’eradicació del colonialisme. El final de la segona dècada va coincidir amb el cinquantè aniversari de la Declaració sobre la concessió de la independència als països i pobles colonials. Al mateix temps, l’Assemblea General va declarar el període 2011–2020 la Tercera dècada internacional per a l’eradicació del colonialisme .

Des de la creació de les Nacions Unides, 80 antigues colònies han guanyat la seva independència. S’inclouen els 11 territoris de confiança, que han aconseguit l’autodeterminació mitjançant la independència o l’associació lliure amb un Estat independent. El Comitè especial continua fent un seguiment de la situació dels 17 territoris restants, treballant per facilitar el seu avanç cap a una autodeterminació completa.