Museu de la Ciència i de la Tècnica

El passat dimarts 4 vam anar tot 3r a visitar el mNACTEC (Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya) de Terrassa. Ens van fer dues explicacions de les quals només parlaré d’una que va ser la de la fàbrica tèxtil i l’estil de vida que tenien els treballadors de la fàbrica.

Maqueta

En Marc, el noi qui ens va explicar tot sobre la fàbrica tèxtil, ens va ensenyar una maqueta de la fàbrica. Ens va explicar que en la fabrica hi havien moltes màquines i que totes eren impulsades per una gran roda que funcionava amb vapor.

També ens va explicar que el sostre de la fàbrica va ser molt destacada en aquella època, perquè el constructor volia fer una arquitectura modernista com Antoni Gaudí. Ens va explicar que la forma d’onada i la seva direcció era per a que entres tota la llum natural possible.

A continuació ens va ensenyar la roda que impulsava les màquines

Després ens va ensenyar dos despatxos molt elegants encara que un més que l’altre. Ens van comentar que estaven separats de la fábrica perquè en aquella època les persones importants no tenien cap contacte amb els treballadors. Els tractaven com persones molt inferiors.Un del despatxos tenia una caixa fort on es guardava tots els diners.

Seguidament vam anar a veure una imatge de l’època. Era una imatge gris i gran on sortien treballadors de la fàbrica hi havien edats variades. Estaven tots desanimats i amb mala cara. En aquella època tots treballaven molt per un sou molt baix.

Després vam anar a veure les màquines que utilitzaven per fer de la llana un teixit. Eren les úniques màquines que necessitaven perquè la fabrica es concentrava només amb la llana. Cada màquina era un pas. A continuació us explicaré els passos:

Aquests passos es feien fora de la fàbrica. 1.Esquilar l’ovella 2.Netejar la llana

3.Separar la llana(el diable, la maquina qual s’utilitza per fer aquest pas, era la més perillosa)

4.Ordinar la llana(amb el ordidor)

5.Fer el teixit

Barca de tint(on es tenyia finalment el teixit) En aquella època els colors eren apagats perquè no hi havia molta variació de colors.

Centrifugadora(on es treia l’aigua del teixit després d’haver-ho tenyit)

Després vam anar a una aula on vam fer una activitats. Cada grup tenia una bossa amb objectes i informació. En la meva bossa hi havia un paper amb els sous de cada tipus de treballador. Com podem observar les dones cobraven menys. I el treball millor pagat era el de teixidor.