El divendres 27 de Març els alumnes de tercer de l’Institut Viladomat vam anar a la facultat d’estadística de la UPC.

L’excursió estava dividida en tres parts, que comptaven de: dues xerrades, bastant pesades al meu entendre, durant el matí i una última xerrada interactiva després de l’esmorzar. En la xerrada interactiva de Star Wars: El poder de les dades ens van passar uns fragments de pel·lícules en les quals s’utilitza l’estadística i/o la probabilitat. Els fragments mostrats provenien de les següents pel·lícules:

Black Jack – El problema de Monty Hall
Numbers
Moneyball
Cómo conocí a vuestra madre – Agència Matrimonial

El problema de Monty Hall Aquest fragment mostra un alumne que, després d’una pregunta del professor, explica a la resta de companys on és més probable trobar un premi davant d’una situació determinada. La situació en concret és la següent, en un concurs de televisió el concursant a d’escollir entre tres portes, darrere de dues d’elles hi ha una simple cabra, però, darrere d’una d’elles hi ha un cotxe. Si el concursant obre la porta del cotxe, passarà a ser de la seva propietat. El concursant escull una de les portes, però abans d’obrir-la, el presentador, que sap on és el premi, obre una altra porta on hi ha una cabra. En aquest cas tothom pensa que ara té un 50% de probabilitats d’encertar, però no és així. Quan hi havia tres portes la probabilitat era del 33,3% de tenir el cotxe, però en suprimir-ne una la probabilitat del 33,3% de la porta suprimida passa a una altra porta, quedant així una probabilitat de 33,3% en una porta i 66,6% en l’altra.

bers Aquest capítol ensenya un matemàtic que rep dades dels casos policials en grans quantitats i per a analitzar-les molts cops utilitza l’estadística i acaba fent prediccions de probabilitat, tots aquests càlculs els realitza a partir d’un algoritme que ell mateix defineix en el fragment mostrat.

Moeyball Aquest fragment gira en torn la tria de jugadors infravalorats segons la seva estadística i no segons la seva apariència

Como conocí a vuestra madre
En un capítol de la coneguda sèrie de “como conocí a vuestra madre” el protagonista va a una agència matrimonial. En aquesta agència, a partir de l’estadística li ensenyen que només compatible amb 8 persones de tot Nova York.