Títol: El mussol i la forca
Autor: Pau Joan Hernàndez
Any de publicació: 2004
Editorial: edebé
Pàgines: 256

El mussol i la forca és una novel·la escrita per en Pau Joan Hernàndez. Ell va néixer a Barcelona l’any 1967. Als 18 anys, va publicar la seva primera novel·la, Tot et serà pres que després de 30 edicions, ha sigut el seu llibre amb més èxit. Actualment es dedica a la narrativa infantil i juvenil, i també fa poesia i traducció. El mussol i la forca, doncs, és una novel·la juvenil i de misteri que parla d’unes desaparicions relacionades amb les persones marginades de la ciutat, i això et fa pensar sobre l’aïllament social. Aquesta obra està ambientada cap al 2004 (l’any que va escriure el llibre) i passa a Barcelona.

El mussol i la forca parla d’una periodista, la Lara, i d’una policia, la Rosa, que les dues tenen un problema molt semblant. El que els hi passa és que a Barcelona, hi ha una sèrie de desaparicions en les quals surt un grafit d’un mussol al mateix lloc d’on ha passat cada desaparició. Aquest fet fa que les dues dones, pensin que totes les desaparicions estan relacionades amb alguna cosa sobre el subsòl, i els seus dos caps, els hi diuen que la idea aquesta és una obsessió seva o fins i tot una llegenda urbana. Durant tot el llibre, van apareixent més personatges, com la Sònia i la Ingrid que són dues joves atletes que es comencen a implicar al tema quan a la seva millor amiga, l’Anna, la deixa inconscient una persona relacionada amb aquest cas. Després, també apareix en Gavroche que també és un personatge força important en la novel·la.

Per mi, El mussol i la forca, ha sigut un llibre molt interessant per llegir, perquè et fa reflexionar molt sobre l’aïllament social. A mi personalment m’ha agradat força perquè és un llibre de misteri i això fa que contínuament vulguis seguir llegint. La novel·la, és molt fàcil de llegir, i no he trobat cap paraula que no entengués, i això fa que la lectura sigui molt millor i gens avorrida. Jo us recomano el llibre per molt que no us agradi llegir perquè és un llibre que no et deixa parar de llegir!!!