Ahir, dimecres 9 d’octubre va venir la Constanza Morén una biòloga del IDIBAPS (centre de recerca de l’Hospital Clínic)

La Constanza ens va començar explicant una mica què és la investigació i com i a on investiguen. Ens va dir que tenien molta sort de treballar al Clínic perquè tenien els pacients els quals anava la investigació allà mateix. També va dir que tot hi que es va avançant encara hi ha molt per fer en els temes del masclisme i dels diners per la recerca. Ens va ensenyar una foto del seu equip i a la foto es podia veure que hi havia 3 caps i els 3 eren homes en canvi els altres eren tot dones. En el tema dels diners ens va ensenyar un diagrama que deia país per pais el % que invertia en investigació i espanya no estava tan malament. Però ens va dir que Espanya havia invertit molt en maquinària però poc en recursos humans.

Després de fer la introducció va explicar què era el mitocondri.

Els mitocondris són uns orgànuls cel·lulars que estan al citoplasma de les cèl·lules eucariotes. Les funcions principals del mitocondri són:

  • Producció d’energia i calor
  • Homeòstasi del calci
  • Metabolisme
  • Apoptosi

També ens va explicar la història del mitocondri.

Fa molts anys un bacteri capaç de processar l’oxigen va entrar dins d’una cèl·lula. Es va passar molt temps vivint dins la cèl·lula i al final es van necessitar un a l’altre. Ara aquest bacteri és el mitocondri.

L’ADN del mitocondri (ADNmt) és un material genètic dels mitocondris que només s’hereta de la mare. . Es tracta d’un material genètic circular tancat de doble cadena que es troba a l’interior de les mitocòndries cel·lulars.

La xerrada m’ha avorrit una mica però he après molt.