Aquesta pel·lícula pertany al gènere cinematogràfic de drama, thriller i cinema de catàstrofes. The Unthinkable (2018) és un exemple d’una pel·lícula que pertany al mateix gènere que Outbreak.

A l’Àfrica, l’exèrcit dels Estats Units destrueix un campament del Zaire per intentar acabar així amb un virus mortal semblant al ebola que estava acabant amb la població. El que es pretenia amb aquesta mesura era mantenir el virus en secret i, al mateix temps, impedir que es propagués. El que no estava previst era que un petit mico, portador del perillós virus, viatgés en un vaixell des del Zaire a EUA. L’acció comença quan aquest mico infecta a tots el que han estat en contacte amb ell. A partir d’aquell moment, el virus es comença extendre a gran velcocitat i contegiar a gran part de la població d’alguns estats i ciutats.

Les forces armades nord americanes van bombardejar un campament d’una aldea africana completa per impedir l’expansió i per tapar el descobriment d’aquest virus mortal. El Sam Daniels és enviat a Zaire a investigar una nova epidèmia de febre hemorràgica, ja que la malaltia resurgeix.La malaltia misteriosa va sorgir a partir d’un mico portador del virus.

La tribu creia que la malaltia estava afectant els seus membres ja que era un càstig dels Déus als humans, els quals estaven tal·lant els arbres dels boscos. 

Les principals característiques de la malaltia misteriosa són la febre alta, repentina i hemorràgica, dolors, diarrea, vòmits i mal de panxa, aparició d’una erupció vermellosa a la pell, tos, desmais… La malaltia es contagia per l’aire i pel contacte. El temps d’incubació és d’hores, i es letal als 3 dies aproximadament.

El virus estava “contingut” vol dir que està confinat en un espai controlat i no hi ha perill de que es propagui. Perquè al principi el virus només havia infectat a una tribu i els infectats morien als 3 dies, abans de poder arriba-hi. La següent tribu es trobava a 80-100km cosa que feia que no pogués entrar en contacte en gent d’altres poblats. 

El virus arriba als EUA per un petit mico portador del virus és capturat i transportat il·legalment en vaixell des del Zaire fins als Estats Units. El virus es propaga tan ràpidament perquè el virus ha mutat i fa que es pugui contegiar per l’aire.

La transmissió comença amb el mico i contagia al Jimbo, després del Jimbo al venedor de la tenda i a la seva parella, i a partir d’aquí s’expandeix.

Casey mostra tanta preocupació pel petit esquinçament en el vestit de Daniels, quan estava a punt d’entrar en el laboratori de bioseguretat perquè el virus es contagia per l’aire i un mínim contacte amb ell pot causar la mort.

En manifest es va redactar el que es va veure a les imatges observades pel microscopi electrònic sobre el virus Motaba. Era una mutació del virus del Zaire de 1967. La mutació fa que el virus s’expandeixi per l’aire.
Al microorganisme havia mutat, el que permetia que el virus es transmetés per una via aèria.

A Cedar Creek es van pendre mesures per contenir el brot epidèmic, aquestes eren impedir que la gent sortis del poble per evitar l’expansió del virus. Més endavant les forces militars van iniciar un “procediment” per reduir els riscos de propagació del virus Motaba, van començar a aïllar la gent infectada.

L’exèrcit va desenvolupar l’anti-sèrum conegut com a E-1101. Aquest sèrum era la cura del primer brot de Motaba el 1967. El govern i l’exèrcit americà van pensar que en un futur el podrien utilitzar com a arma biològica i van mantenir l’existència del virus en secret.

La captura del mono portador del virus productor de la febre hemorràgica permetia obtenir un tractament eficaç d’actuació immediata, els seus anti-cossos.

Daniels i el seu equip, després de capturar al mico hoste del virus, van utilitzar els seus anticossos per curar a la població infectada.

El pla del govern per destruir el virus era eliminar el poble del mapa amb una bomba i així extingir el virus de forma definitiva.

Daniels va aconseguir impedir l’èxit de la denominada “Operació Neteja” fent entrar els pilots en raó mitjançant el diàleg.