Avui a classe de socials hem vist un documental de TV3 sobre la crisi migratòria i humanitària a la qual ha de fer front Europa. El naufragi europeu davant la crisi de refugiats. M’ha agradat molt aquest documental, ja que m’ha fet veure la realitat del que està passant. Recomano que veieu aquest documental com més aviat millor.

El documental critica com estan gestionant les autoritats europees la immigració procedent de Síria i Àfrica, per terra i per mar, i que no s’estan creant les vies legals perquè les persones que escapen de les guerres i necessiten refugiar-se a Europa ho puguin fer, sinó que més aviat al contrari, cada cop els hi posen més difícil. Europa gasta més en deportacions que en acolliment. Es prenen mesures per frenar l’entrada d’aquests immigrants perquè es consideren una amenaça, per exemple tanques metàl·liques, que obliguen als immigrants a buscar formes il·legals per arribar al seu destí (màfies). Es posa com a exemple Hongria.

En el cas de la immigració a través del Mediterrani des de l’Àfrica les ONG han d’intervenir per rescatar els que naufraguen, perquè els governs no ho volen fer.

Les morts dels immigrants es podrien evitar si els governs europeus es posessin d’acord perquè les persones que fugen dels països en guerra poguessin arribar a Europa de manera legal i amb garanties de ser acollits, però falta una llei europea comuna sobre immigració. Els governs europeus tenen por que donar facilitats tingui un “efecto llamada”, però realment les persones que fugen de les guerres saben que la vida a Europa serà molt dura. No marxen per gust, sinó per necessitat.