Aquesta setmana m’he vist la pel·lícula “El verdugo” de Berlanga. No ha estat malament. Estrenada l’any 1964 sembla mentida que no sancionéssin el film, ja que carrega subtilment amb molts aspectes de la dictadura franquista. Bé, alguns temes dels que es parla son:

  • L’emigració a Alemanya: Al igual que gran part de la població espanyola va emigrar cap a Barcelona, Madrid o el País Basc, moltíssims espanyols van anar a Alemania buscant una vida més estable econòmicament. Aproximadament, uns 600.000 espanyols (segons nombroses fonts) van emigrar a Alemanya entre 1960 i 1973. En un principi, el protagonista, José Luís, vol marxar al país germànic per a fer de mecànic.
  • La creació de nous barris a les grans ciutat, com ara Madrid en el cas de la pel·lícula, i el repartiment de pisos: A causa d’aquesta onada d’immigrants que arribàven a les grans ciutats, el govern franquista va donar peu a la construcció de barris sencers a les perifèries dels grans municipis. En el film veiem que a Amadeo, pare de Carmen i sogre de José Luís, li cedeixen un pis en un d’aquests nous barris. Sovint aquestes zones estaven en mig del no res i sense asfaltar i a més tenien unes condicions de comunicació molt precàries.
  • La pena de mort a Espanya: Fins fa poc més de 40 anys la pena de mort a Espanya era legal. El franquisme va convertir moltes coses en delicte, així que aquesta pràctica estava molt generalitzada, mentre que també era molt temuda. El garrot vil probablement va ser l’artilugi que més morts va provocar. Sens dubte és una manera cruel de matar i veiem com a José Luís li toca fer-ho, a contracor però per causa de la seva nova professió.
  • L’incipient turisme a l’illa de Mallorca: A partir de la dècada dels 60 Mallorca comença a ser una destinació turística a considerar a Europa i a la resta del món. De fet, inclós per als espanyols era exòtic anar a les Balears i era molts cops el lloc per passar-hi la “luna de miel”. La dona de José Luís, Carmen, es posa molt contenta quan han d’anar-hi.
  • El dilema ètic de José Luis i com el soluciona i de quina manera el solucionava el seu sogre: Desde que li toca fer-se botxí, el nostre protagonista té el seu dilema ètic, el de matar a gent. Ell no té la sang suficientment freda com per matar a ningú. Per altra banda, el seu sogre, després de tants anys en la professió, li va donant consells sobre el procés de l’execució.
  • El paper de l’església catòlica: L’església catòlica va anar sempre de la mà amb el franquisme aquí a Espanya. El fet de que Franco ho fos, suposo que va fomentar que l’església tingués molts més privilegis, adquirint molt de patrimoni entre altres coses.
  • El paper de la dona en la societat d’aquella època: A la dona desde sempre se li va ensenyar a ser una bona esposa i mare. De fet a l’escola les educaven per això. El paper de la dona en la societat era irrellevant més enllà de les feines de casa. Per sort la societat poc a poc va avançant per aconseguir aquella igualtat que reclamen moltes.