Si em poso a explicar tota la història del racisme durant al llarg dels anys, no acabaria mai. Així que millor explicar algunes definicions necessàries que porten a algú a ser racista o que hi tenen a veure amb això.

El racisme és un atac als drets humans, a la justícia i a la dignitat.
El racisme és un sistema d’opressió institucional.

Hi ha dues definicions importants per a entendre el racisme:

La primera: Qualsevol forma d’exclusió, segregació, discriminació o agressió a les persones per motiu del seu origen ètnic o nacional, pel color de la pell, per creences religioses, pràctiques culturals o de qualsevol altra mena. No és només una ideologia: és una pràctica sistemàtica i rutinària que es fa necessària per mantenir una estructura de poder basada en l’hegemonia cultural occidental. Es manifesta en les relacions institucionals i en les relacions quotidianes. Es produeix i reprodueix constantment. Pot manifestar-se de forma explícita en el llenguatge racialitzant o de forma tàcita. És estructural, amb arrels profundes en un passat d’esclavitud, espoli, usurpació, dominació i explotació en el context de la modernitat colonial.

La segona: El racisme és un sentiment o comportament que consisteix en la exacerbació del sentit racial d’un grup ètnic(població o nació). Aquesta situació es manifesta com menyspreu d’un altre grup i això suposa una forma de discriminació.

Un altre concepte que és més invisible és la xenofòbia: La xenofòbia implica el rebuig o l’odi a la persona d’origen estranger o bé a la persona que té trets culturals i físics diferents i s’assumeix que són d’origen estranger. Des del punt de vista teòric, la xenofòbia i el racisme no són el mateix. El racisme inclou col·lectius que, per definició, no entrarien en la xenofòbia, com ara la discriminació al col·lectiu gitano o a persones amb trets ètnic d’altres indrets però nascudes aquí. Normalment qui és xenòfob, és racista; així doncs, a la pràctica, la diferenciació és més acadèmica que no pas real.

I per últim hi ha conceptes que porten a una persona a ser racista:

· Racialització: No existeix el racisme sense les races, que són el resultat de la classificació racialitzant dels éssers humans en una escala jeràrquica, on els considerats blancs ocupen la posició superior. Després de l’horror de l’Holocaust, les races van ser «enterrades vives». La diferenciació dels éssers humans en «races» es va considerar científicament incorrecta i políticament perillosa, i  el terme «raça» va passar a ser mal vist. En aquest procés, termes com «cultura» o «ètnia» van prendre força. De forma perversa, aquests termes han substituït conceptualment el terme «raça», sense que s’hagi problematitzat la lògica de fons, és a dir, sense que el vertader significat i jerarquització racial hagin estat abordats ni atacats en la seva arrel.

Estereotip: Són creences inconscients, imatges mentals, construccions socioculturals i associacions automàtiques que beuen en gran part de les nostres arrels culturals. D’estereotips n’hi ha en tots els grups socials i no són ni negatius ni positius per ells mateixos. Són atribucions generalitzades de determinades característiques d’alguns membres d’un grup al seu conjunt. S’atribueixen qualitats a una persona com a membre d’un grup i no se la jutja per la seva individualitat. Els estereotips ens ajuden a simplificar la realitat i a digerir-la amb més rapidesa.

Discriminació: És una acció. La discriminació consisteix a no reconèixer o no respectar els membres d’un grup ni els seus drets per ser de diferent ètnia, gènere, orientació sexual, religió, classe social, etc.
Les persones tendim a desconfiar de tot allò que desconeixem, d’allò que no és com nosaltres, que ens és poc familiar. I el que surt fora d’aquesta normalitat és l’enemig.