En una societat en la qual no hi ha fonaments sòlids, el paper de la docència, es converteix en un paper molt més difícil del que era abans. Actualment, quan un/a mestre/a exposa la seva opinió, és acusat d’un delicte molt greu: el delicte d’adoctrinament (considerat dintre del delicte d’odi).
Un cas molt clar és el cas dels docents de l’IES el Palau, el qual uns mestres, el dia 2 d’octubre del 2017, van voler fer un debat a classe sobre els fets que van succeir el dia anterior, l’1-O, el dia del referèndum d’autodeterminació de Catalunya.
Josep Lluís del Alcázar, mestre del Palau, és una de les poques veus que es van poder escoltar durant mesos en defensa dels docents imputats de delictes d’odi pel tractament que va fer a classe del que va passar l’1 d’octubre a dins del centre.
L’IES el Palau va ser un dels primers centres on la Guàrdia Civil va actuar per desmantellar les urnes. Pares d’alguns alumnes les estaven defensant, pares d’altres alumnes se les van endur. Tot plegat en un clima que ha posat a l’ull de l’huracà les escoles catalanes com a causants del creixement de l’independentisme a Catalunya. I, al mig d’aquesta tempesta perfecta, els docents.
L’Institut del Palau de Sant Andreu de la Barca és un centre de referència al Baix Llobregat. Hi van més de mil alumnes i hi treballen més d’un centenar de mestres. L’any 1992 al barri on ara hi ha l’institut s’hi va fer la caserna de la Guàrdia Civil més gran que hi ha a Catalunya. Des d’aleshores, les famílies que hi viuen han portat els seus fills al Palau i mai hi ha hagut cap problema de convivència. De fet, hi ha alumnes i mestres que no sabrien dir qui ve de la caserna i qui no.
Però el dia 2, alguna cosa es va trencar. L’escola va aconseguir evitar l’enfrontament entre els nois, però l’emotivitat lligada a uns fets i unes imatges que havien fet la volta al món van provocar discussions més pujades de to a algunes aules. Segons un informe que va recollir el Consell Escolar uns dies més tard, el més greu que va passar és que alguns estudiants van abandonar l’aula descontents pel que s’hi expressava.
Algunes famílies de la Guàrdia Civil van entendre que hi havia hagut alguna cosa més. I, sense parlar-ne amb el centre, van denunciar a onze mestres, com a suposats autors d’assenyalaments i humiliacions als seus fills. Ho explica un dels principals instigadors de les denúncies, pare de dos alumnes i coordinador a Catalunya de l’Associación Española de Guardias Civiles Bartolomé Barba.
Des del plantejament d’aquestes denúncies, molts docents d’altres instituts, es van solidaritzar amb els mestres sota el lema de #jotambésócdocentdelpalau.
En conclusió, es podria dir que la societat líquida és molt susceptible a les opinions de les persones que tenen el poder d’educar i d’influenciar als joves que construiran el futur.