L’alga de vidriers, altina o posidònia (Posidonia oceanica) és una planta aquàtica del gènere Posidonia endémica de la Mediterrània. Per molt que el seu nom vulgar tingui la paraula “alga”, no és una alga, sinó una planta superior, ja que té arrel, tija, fulles, flors i fruits. Les restes de la posidònia a les platges són una indicació de la seva presència al fons marí.

La posidònia és una planta aquàtica que viu als fons marins, fins a uns 40 m de fondària; les tiges són subterrànies en forma de rizomes, horitzontals o verticals, que poden arribar a fer diversos decímetres de gruix, a l’extrem de cada rizoma surt un feix de fulles, que són llargues i amb forma de cinta, d’un cm d’ample per uns 50 cm o més de llarg, amb nervis paral·lels i àpex arrodonit; a la tardor perd part de les fulles.

Es tracta de l’espècie més longeva de la biosfera i una de les més productives segons Duarte, un científic especialitzat en la posidònia,  les praderies de posidònia existents entre les illes d’Eivissa i Formentera, a la zona anomenada Parc Natural de ses Salines van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per l’UNESCO dins de la denominació Eivissa, Biodiversitat i Cultura en 1999.

No obstant això, les praderies submarines són un dels ecosistemes del planeta més amenaçats. Els científics del CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques) han calculat que més d’una quarta part de la seva extensió global s’ha destruït, principalment, per l’abundància anormalment elevada de nutrients de la costa (eutrofització) i pels dragatges del fons.

La posidònia es troba actualment en perill ja que no li arriba la llum solar que li hauria d’arribar per culpa de la contaminació i la brutícia  que tirem al mar. També es troba en perill perquè els bussejadors baixen fins a la seva localització posidònia la arranquen i se l’enduen a altres països

Quan els vaixells llencen l’àncora, aixafen a la posidonia, i quan la pugen arranquen la posidònia. Produïm així un canvi involuntari d’aquesta. Com aquests dos exemples hi existeixen molts més casos de destrucció.

Les solucions que diferents ONGs proposen és l’ancoratge a terra ferme.

Una solució que permet que la Posidònia sobrevisqui, ja que l’ancoratge, no afectaria mai a la Posidònia perquè l’ancoratge es produiria a un lloc específic on les àncores no fessin mal al medi ambient.

Hi ha una iniciativa que es va crear exlusivament per salvar a la Posidònia. Save Posidonia Project és un projecte que neix del desig del Consell Insular de l’illa de Formentera (Illes Balears) per promocionar el turisme sostenible i llançar un pla d’acció per recaptar fons que aniran destinats, exclusivament, a la conservació de la planta marina Posidònia Oceànica. L’objectiu és conscienciar sobre la vital importància de la Posidònia a Formentera en el present i, sobretot, per a les generacions futures.

L’objectiu principal d’aquesta iniciativa és implicar a totes les persones, empreses o organitzacions nacionals i internacionals per sensibilitzar i prendre accions en la conservació d’una espècie bàsica en l’ecosistema de les Illes Balears.

A més hi ha disponible una plataforma de micromecenatge que permet que totes les persones, empreses o organitzacions nacionals i internacionals puguin involucrar-se i participar en la conservació d’aquest hàbitat Patrimoni de la Humanitat per l’UNESCO des de 1999.

Tots aquells projectes científics i mediambientals innovadors presentats, sempre vinculats amb la conservació de la Posidònia a Formentera, optarán a ser finançats a través de la recaptació realitzada al llarg del Save Posidònia Project. Els projectes seran avaluats per un comitè tècnic d’alt reconeixement científic nacional i internacional.

Recentment l’associació Vellmarí juntament amb el suport tècnic de Oceansnell ha iniciat un projecte que consisteix a Mapeando les praderies de Posidònia de l’illa de Formentera, aquest cop amb una tecnologia d’última generació que permetrà conèixer en detall l’extensió de la praderia i el seu gruix . Amb el 2016/2017 podrà comparar el grau de pèrdua de la praderia des del 2012.

El projecte de Protecció dels Prats Posidònia en els espais LIC (Lloc d’Interès Comunitari de la Natura 2000) de les Illes Balears (LIFE-POSIDÒNIA), promogut pel Govern de les Illes Balears, amb finançament de la Unió Europea. Es va iniciar el 2001 i va finalitzar en 2006. l’objectiu general del projecte LIFE-POSIDÒNIA era garantir la viabilitat i riquesa biològica dels prats de Posidònia a les aigües de les Illes Balears. Per això, entre altres accions, es va dur a terme la instal·lació de boies de baix impacte ecològic, per evitar que els pots, amb els seus sistemes d’ancoratge, causin la degradació i/o destrucció dels prats de Posidònia.

Una altra acció important del projecte LIFE-POSIDÒNIA va ser preparar una cartografia detallada de les praderies de Posidònia de totes les àrees. Aquesta eina en línia li permet saber on són les praderies per ajudar els navegants. És una eina que necessita una actualització, ja que la tecnologia ha estat antiquada.