Ahir 9 d’octubre va vindre la Constanza Morén, una biòloga de l’hospital clínic per fer-nos una xerrada sobre els estudis del Mitocondri.

Ella treballa a l’IDIBAPS, un centre de recerca de l’hospital clínic que ofereix bones instal·lacions i a l’estar a 50 metres de l’hospital poden agafar mostres en pacients humans. Ens va parlar sobre l’actual situació de la biología per part dels diners que s’ofereixen per a l’estudi i va dir que l’actual situació d’Espanya és que s’ha invertit molt en el material per estudiar però no en la gent que hi treballa.

Després va passar a parlar-nos dels mitocondris; que antigament era una cèl·lula i un protobacteri que es van unir i van fer una relació simbiòtica i per tant van passar a necessitar-se l’un a l’altre.

Els mitocondris es troben als músculs, teixit cel·lular i neuronal i són necessaris per a la respiració cel·lular, la producció d’energia (ATP), l’homeòstasi del calci i l’apoptosi (mort cel·lular). A més a més té el seu propi ADN (l’ADN mitocondrial), que és capaç de crear 13 proteïnes i l’ADN nuclear crea 4487, amb el que es coordina per no tindre un excés o falta de proteïnes.

Els mitocondris són afectades per les malalties mitocondrials, adquirides; pel tabac, pol·lució, insecticides i fins i tot antibiòtics, ja que és descendent d’un bacteri o genètiques. La falta de mitocondris afecta els ulls, oïda, cor i nervis centrals.