Durant i després de la segona guerra mundial, durant les diverses conferències de les tres grans potències del moment s’acorda que els territoris alliverats per la URSS passaran a formar part d’aquesta, formant “el teló d’acer”, la primera línea defensiva de la URSS en cas d’atac d’Estats Units.

Durant aquest període Stalin te la intenció de fer una revolució mundial per consolidar el comunisme, però primer aplica aquest sistema d’economía als paisos sota el seu domini, tot i que aquests siguin capitalistes.

A més a més durant aquest totalitarisme s’ilegalitza, s’empresona i s’assesina als partits polítics oposats, fins que Alexander Dubcek arriba al poder a Checoslovaquia, on inicia una revolució on es reivindiquen més drets com la llibertat d’expresió i de premsa. Aquesta revolució s’atura en només un día, cuan s’envien més de 2300 tancs i 200 mil soldats del pacte de Varsòvia.

També es fan diverses revolucions a Berlín, on milers de persones intentaven creuar el mur.

Tot i que aquestes revolucions no tinguessin molt d’èxit van servir per que els paisos que formaven el pacte de Varsòvia s’allunyessin de les idees de la URSS.