Avui hem vist la pel·lícula “Die Welle” com a tancament de la primera situació del curs. Aquesta passa a Alemanya a l’actualitat, tot i que potser uns anys enrere, ja que s’hi veuen mòbils plegables. Parla d’un professor que ensenya autocràcia a uns alumnes amb els que realitzarà un experiment per ensenyar-els-hi que, tot i l’evolució de la societat, encara seria possible començar una nova dictadura.

Comença el seu experiment posant disciplina a la seva classe, fent aixecar-se als alumnes quan parlen o seure rectes a la cadira. Després proposa un uniforme que tothom porta menys un parell de persones que són deixades de banda durant la classe en la que trien un nom pel “grup”: Die Welle, que vol dir “l’onada”. Els alumnes es prenen molt seriosament el projecte del professor i comencen a posar el seu logo per tota la ciutat, a portar sempre l’uniforme i a excluir a qui no s’adherís a Die Welle. Les coses es tornen més serioses quan en Tim, un estudiant que mai ha tingut atenció familiar ni de gent de la seva edat s’obsessiona amb l’onada i decideix comprar una pistola per protegir al líder (el professor) o a qualsevol dels seus i en Marco, un noi del grup pega a la Karo, la seva novia perquè no recolza les idees de l’onada. Això li fa veure que Die Welle sel’s havia anat de les mans i dona la seva opinió a la reunió del dia següent, on el professor dissol Die Welle després de fer veure als alumnes que havien creat una dictadura i en Tim dispara a un company per la desesperació que experimenta al deixar l’onada, acabant per suïcidar-se instants després. El professor és detingut i els estudiants acaben mig traumatitzats però amb una lliçó molt valuosa apresa.

Aquesta pel·lícula m’ha agradat molt i m’ha fet veure que un règim totalitarista encara es pot produir a l’actualitat tenint en compte les ideologies que estan ressorgint a Europa.

Si m’identifiqués amb algun personatge, segurament seria en Marco, ja que crec que les meves idees estan encontra dels totalitarismes, però potser al principi no veuria la gravetat de l’assumpte en que m’estic ficant.

Hem fet un debat després de la pel·lícula i hem dit que, efectivament, un totalitarisme es podria tornar a produir, i que totes les ideologies s’han de respectar sempre que no atemptin contra els drets de les persones.