Ahir dia 9 d’octubre va venir una biòloga que es diu Constanza Morén a fer-nos una xerrada sobre recerca mèdica. Al principi ens va explicar que treballa a l’IDIBAPS, que és el centre de recerca de l’Hospital Clínic de Barcelona.

Primer de tot ens va estar parlant sobre els passos que has de seguir per arribar a ser biòloga. Primer la carrera (3 o 4 anys), després un màster i per acabar si vols tenir un coneixament molt ampli has de fer un doctorat, (4 a 10 anys).

Després ens va ensenyar el seu equip de treball i ens va explicar que no tots són biòlegs com ella, sinó que hi ha gent amb diferents professions. Aquest grup se’n diu multidisciplinari. També ens ha comentat que en el seu equip hi ha 6 dones i 3 homes que són els caps. Amb això el que ens volia dir és que en l’àmbit científic encara queda molt camí perquè la dona pugui arribar a tenir un carrer de responsabilitat.

Un cop va acabar de parlar-nos sobre els estudis d’aquesta professió va començar a endinsar-se en el tema de les mitocòndries, ens va explicar moltes coses bastant complicades, però jo us parlaré sobre uns quants conceptes que em van semblar més interessants.

El mitocondri és un orgànul cel·lular d’herència materna i d’estructura plàstica i quan falla podem observar diferents alteracions.

Un fet que vull destacar és que els bacteris i els mitocondris són cosins germans, és a dir, des de fa moltíssims anys els bacteris i les cèl·lules han tingut una relació de dependència, ja que un aporta una llar i l’altre aporta oxigen.

Les funcions principals dels mitocondris són:

  • producció d’energia i de calor
  • l’homeòstasi del calci
  • la respiració cel·lular
  • la metabolitzis i l’apoptosi