Per fer aquest treball de socials ens hem hagut de mirar uns reportatges de TV3 i triar-ne un. Jo he triat el reportatge “Mama Congo. Dones al cor de l’Àfrica” perquè m’ha semblat molt interessant. Els moviments feministes a l’Àfrica no estan gens reconeguts i desgraciadament Congo és el país amb més violacions masclistes, unes 400.000 cada any.
El documental comença parlant del grup “Perspectiva de gènere” el qual un grup de dones es dediquen a educar i sensibilitzar a la població sobre la igualtat de gènere. En el Congo la dona ho fa tot. És desperta molt aviat per endreçar la casa, va a treballar al camp, quan acaba agafa la llenya i la càrrega fins a arribar a casa, on ha de fer el sopar per a la seva família.
Gràcies a dolenta educació que han rebut les nenes a Congo sobre anticonceptius hi ha moltes nenes que es queden abraçades als 13, 14 i 15 anys per violacions, però aquesta associació ha aconseguit en els últims tres anys que només hi hagi hagut una. En el Congo l’avortament és il·legal, això vol dir que totes aquestes nenes menors havien de tenir els seus bebès.
Es veu que quan es fa de nit les nenes tornen a casa per no ser violades. Un problema com la falta d’aigua, resulta més violacions. Les mares i les nenes han d’anar a buscar aigua al poble més proper i pateixen el perill de ser violades per bandits. El grup “Perspectiva de gènere” també ha ensenyat a moltes dones a ser matrones que ha reduït la mortalitat de dones embarassades i nadons d’un 50% a un 25%. A poc a poc totes les feministes del Congo van educant a la població sense recursos ni ajudes de cap mena.
Desgraciadament el feminisme encara avui en dia és molt necessari. Hi ha parts del món en les quals les dones són completament oblidades i rebutjades i igualment elles han arribat a entendre i fer arribar a molta més gent aquest moviment.
Us deixo en enllaç del reportatge per si algu li interessa: