El passat dimecres 27 de març, els alumnes de 3rESO vam anar tots a la Facultat de matemàtica i estadística. En general va ser una sortida prou entretinguda i interessant. Potser hi ha algunes coses que jo, a escala personal hagués canviat.

En arribar ens van fer una llarga xerrada sobre la Facultat. La xerrada va ser pesada però algunes coses també van ser interessants. Primer van parlar sobre com treballaven en aquest centre. També ens van parlar sobre diferents treballs que alumnes havien fet i sobre que tractaven.

Gairebé tots els experiments es basaven en: que passaria si… Després, en la mateixa sal on érem, els professors de la Facultat van fer una petita celebració, ja que era el 10 aniversari de la Facultat.

Després de la primera introducció ens van conduir a una de les classes buides de la facultat. Allà ens van parlar sobre l’Idescat i com poder utilitzar-lo amb facilitat. Ens van comentar també la importància de l’emmagatzematge de dades sobre qualsevol cosa en el món. Nosaltres ens vam centrar en les dades de població, turisme, immigració… La professora que ens estava atenent es va posar diverses preguntes, les respostes de les quals havíem de buscar a l’Idescat.

Després d’estar 1h 30m fen l’activitat, ens van convidar a una espècie de berenar al pati de la Facultat, ja que com he dit anteriorment celebraven 10 anys.

Quan vam acabar d’omplir-nos la panxa amb bolleria, ens van fer un últim taller. Aquest consistia en demostar-nos i ensenyar-nos situacions reals on algú va haver d’utilitzar l’estadística. Primer ens van posar una sèrie de videos, tots ells relacionats amb el tema de les dades, la probabilitat, i la estadística.

Les tres portes

El vídeo que de Black Jack té una llarga i complicada explicació que es pot entendre fàcilment a partir d’una gràfica. La qual en Marc Duràn Pous, em va ajudar a entendre millor gràcies a un dibuix que ell mateix va efectuar:

Dibuix

Després d’aquest vídeo vam fer un experiment amb Coca-coles. L’experiment consistia a saber classificar 8 gots amb coca-cola (X) i coca-cola zero (y) (quatre de coca-cola normal i quatre de coca-cola zero).

Hi havia diverses combinacions possibles:

8·7·6·5=1680
4·3·2·1=24
1680/26=70

Van fer sortir a dos nois del públic, i resulta que cada un d’ells va encertar la meitat dels gots que tenia cadascú, és a dir 8.

La meva opinió és que sortida va ser entretinguda i educativa. Hi ha coses com ara les xerrades o les explicacions de les activitats que es feien massa llargues i pesades. L’activitat més divertida va ser la de les Coca-coles, feia molta gràcia veure com intentaven endevinar en quin got estava cada tipus de Coca-cola.