En aquesta situació, a l’assignatura de socials hem vist la pel·lícula del Verdugo. Obra dirigida per Luís Garcia Berlanga l’any 1963 i ambientada a l’Espanya de l’època franquista. L’argument gira al voltant de la pena de mort i les dificultats que té el botxí per dur a terme aquesta tasca.

Podríem afirmar que ens trobem davant d’unes de les millors, i dic de les millors per no dir la millor pel·lícula Española. Respecte a Plácido, que és la pel·lícula anterior, trobem un canvi radical. En Plácido hi ha una certa tendresa amb els personatges, els acompanyes i els arribes a entendre d’alguna manera. Però en canvi en “el Verdugo” no, en aquesta no hi ha gairebé empatia, de fet els estàs veient amb por, perquè saps que el rerefons de lapel·lícula és l’ofici d’executar apersones i ho tracten, de vegades, com un concepte mol senzill com: Va que no és res, tot passa molt ràpid. Però en realitat fa por.

Aquesta pel·lícula està basada en fets reals. A Berlanga li van explicar una història d’un botxí que havia d’executar a una dona i just en el moment que estava a punt de morir, va quedar destrossat i el van haver d’ajudar a moure el garrot i vil. Aquesta escena la podem veure reflectida a la pel·lícula quan porten a Jose Louis cap a lloc de l’execució i cau destrossat. I són els mateixos guàrdies de la presó qui l’han de portar gairebé a braços.

La pel·lícula també toca la situació d’Espanya en aquella època. Com la majoria de la gent volia marxar a un altre país. Un clar exemple és l’escena que Jose Luís li diu a la Carmen que vol marxar a Alemanys, que allà podria ser mecànic, i ella li contesta que també li agradaria marxar a França o al país que fos mentre sigues lluny d’on viu. Respecte a Carmen, durant l’obra podem veure petits atacs sexistes per part del seu pare. Són “mini” comentaris que ell fa com ara: “No te comportes como una muger”. Tampoc crec que se li doni un paper molt important a la Carmen, simplement ens la presenten com la dona del botxí i la que l’acompanya allà on va.

Com a opinió personal, m’ha agradat molt la pel·lícula, crec que projecta molt bé la situació de l’època franquista i com a gent vivia en les ciutats. Hem sembla molt original endinsar-se a la història d’una figura, que sempre se li ha donat molt poca importància, una figura que es podria veure com algú sense sentiments, estem parlant del botxí. L’escena que més m’agrada és quan els guàrdies de la presó han d’arrossegar a en Jose Luís fins al lloc de l’execució. Per últim, penso que se li hauria haver pogut donar més protagonisme a la Carmen, que hagués pogut prendre paper en decisions més importants, però no per això deixa de ser una molt bona pel·lícula.