El Mussol i la Forca és una novel·la escrita per Pau Joan Hernández, el qual és escriptor i poeta.

La novel·la tracta de dues noies joves, una periodista, i l’altre policia, i dues estudiants, de les quals una d’elles es cega. Investiguen unes desaparicions en el subsòl de Barcelona i altres fets misteriosos en els quals apareix sempre el grafit d’un mussol.

Aquestes quatre noies són les protagonistes, però al llarg de la novel·la van apareixent personatges secundaris que les ajuden en les investigacions (la bibliotecària, el Gavroche, els Corders) i un altre personatge el qual és el causant de les desaparicions són “els Mussols”.

El tema de la novel·la seria el de qualsevol novel·la policíaca/de misteri, la qual acaba amb el bé triomfant i el mal perdent. Algun altre tema seria l’amistatde l’Ingrid i la Sonia) o un altre tema seria les llegendes urbanes.

La trama es desenvolupa durant una setmana a Barcelona a una època actual i una gran part del temps passa al subsòl de la ciutat.

La novel·la és narrada en tercera persona per un personatge omniscient, que no té cap relació amb els personatges de la novel·la, exepte els paràgrafs en cursiva els quals són narrats pels protagonistes.

La novel·la no m’ha agradat perquè jo no sóc una persona que li agradi llegir llibres sóc més de còmics/mangas però no ha estat tan malament entenc l’esforç que ha fet l’autor a l’escriure aquesta novel·la perquè ja ho diu al llibre en els agraïment que no hauria estat possible sense la col·laboració del servei de clavegueram de Barcelona entre altres.