Títol: El mussol i la forca

Autor: Pau Joan Hernàndez

Any de publicació: 2004

Editorial: Edebé

Pàgines: 249

Pau Joan Hernàndez ha sigut un dels màxims exponents de la literatura juvenil catalana. Professor a la Universitat de Barcelona i autor d’aquest títol amb més de 5 edicions, ja porta una carrera d’almenys més de 25 novel·les.

El llibre es pot dir que entra dins del gènere de misteri i aventures. Si més no, es podria comparar amb alguna història de l’editorial Marvel perquè les protagonistes acaben actuant com a heroïnes. L’autor s’ha basat en uns principis de novel·la policíaca que ha desembocat en altres temes com l’amistat o la cartografia. Sí, la cartografia. Hernàndez ens mostra Barcelona a través de mapes, carrers, edificis, etc.                                                                                                      L’autor ens parla d’una sèrie de desaparicions que passen al subsòl de la Ciutat Comtal.

Es podria dir “investigació clandestina” el que fan la Lara (una periodista) i la Rosa (una policia). Elles estan convençudes que als seus peus passa alguna cosa estranya. Massa desaparicions sota el grafit d’un ocell de presa. Un mussol. Paral·lelament, dues amigues atletes en plena adolescència, l’Íngrid i la Sònia també volen investigar aquests successos, en concret el cas de la seva amiga Anna. Les històries de totes quatre es van creuant segons passa la trama. Qui serà el malvat? Qui ajudarà les quatre noies? Se’n sortiran? Són preguntes molt freqüents que et fas mentre llegeixes el llibre.

L’obra està ambientada a la Barcelona actual, o si més no, la de fa 10 anys. El grau d’originalitat de l’obra és força visible tot i que en el fons, no deixa de ser una novel·la policíaca. El llibre convida a reflexionar sobre la societat d’avui en dia. Què se’n fa amb la gent sense futur que arriba aquí amb esperança de futur? Senzillament se les aparta, se les deixa al marge de la societat. Això és el que passa al llibre amb els corders i els mussols: els corders acullen a aquesta pobra gent perquè se sentin integrats en un grup i els mussols simplement els acullen per utilitzar-los a venjar-se de la ciutat. És adequat per a la lectura i convido al públic juvenil i adult a llegir-se’l. Crec que és una novel·la que acompleix i satisfà les expectatives de tothom.