Tots ens esforcem en conèixer els nostres orígens, qui són els nostres avantpassats? Segurament tots sabem la història de la nostra pàtria, o que a la prehistòria hi havien i haurem vist un dibuix de l’evolució del Homo sapiens o un papir amb dibuixos egipcis. Tots volem saber perquè som com som i com la nostra societat ha acabat sent com és ara. El que moltes vegades no tenim en compte és que l’energía ens ha portat a on estem i ha permitit que la nostra civilització al punt de desenvolupació que estem.

Tot va començar farà uns 790.000 anys quan els neandertals sabíen fer foc tot i que avans l’homo Erectus ja sabía controlar-lo però no crear-lo. El poder controlar el foc ha permès als Homes tenir una certa independència, que va contribuir a la migració des de l’Àfrica cap a Europa, per després poder expandir-se per tot el món. Amb el foc a més vam poder guardarnos dels animals més poderosos, els únics animals que cuinaven el menjar, que teníen llum i calor sota el seu poder o construir armes y heines o fins i tot ha contribuit a que els Humans haguem desenvolupat la nostra parla.  Podríem afirmar que el descubriment d’aquesta energía ens ha fet Humans i elevat del nivell d’animals per tant si no l’haguessim descobert res del seguent hauría passat, tu no estaríes llegint això ni jo escribint-ho.

Representació gràfica de les evidencies científiques sobre l’us del foc a la prehistòria.

 

Dos mil anys avans de crist els xinesos van descobrir el que més tard evolucionaria a la primera central termoelèctrica en 1879. Els mateixos xinesos també van descobrir tan sols uns anys després de crist que podien usar el petròli com a combustible per làmpares. La moderna història del petroli va començar al segle XIX amb el refinament de parafina a partir de petroli cru. El químic escocès James Young (químic escocès) en 1847 va advertir una filtració natural de petroli a la mina de carbó de Riddings a Alfreton, Derbyshire a partir de la qual va destil·lar un oli lleuger i fi adequat per utilitzar com a oli de làmpades, obtenint un altre més gruix apropiat per a lubricar maquinària. En 1850 va ser perforat el primer pou a Titusville. Avui en dia, el petroli representa al voltant d’un 90% de combustible per a vehicles. El petroli també representa el 40% del total del consum d’energia en els Estats Units d’Amèrica però només el 2% de la generació d’electricitat. El petroli és un recurs limitat que s’esgotarà com a mínim com a font d’energía económicament viable.

El químic escocès James Young           Mina de carbó de Riddings a Alfreton, Derbyshire

 

Mil anys després de crist els Perses inventen el primer molí de vent com a font d’energía i que quatre mil anys enrere als vaixells velers dels Egipcis es podria dir que van inventar l’energía eòlica que amb l’invenció de la màquina de vapor sobre el segle XVIII va deixar de tenir sentit. Però al segle XIX l’energía eólica va donar un pas endavant amb la idea del generador eléctric a partir del vent que s’ha desenvolupat fins a l’actualitat apreciada com a una energía amb recursos abundants, nets, renovables i beneficiosos perquè no danyen el mediambient. Avui en dia la trobem als aerogeneradors, construits no més de vint anys en 2006, tot i que té una desventatje molt gran que és la seva interminencia.

En 1700 l’invenció de la bomba per extreure aigua de les mines que va elevar la mineria del carbó i aquest comença a reemplaçar altres combustibles.Tot i que en 1820 cent vint anys després va ser perforat a Fredonia el primer pou de gas natural que desprén baixos nivells de contaminants com el diòxid de carboni, combustibles fòsils, dióxid de sofre, óxids de nitrógen o altres que el carbó sí desprén. Actualment el gas natural és la principal font d’energía que usem a les vivendes.

Una década després del primer pou de gas natural Michael Faraday respon a la pregunta d’Ørsted ‘si el corrent elèctric crea un camp magnètic al seu voltant, es pot crear corrent elèctric a partir d’un camp magnètic?’, Faraday va convertir aquesta pregunta en una afirmació creant una nova energía.

Michael Faraday                          Funcionament de la llei de Faraday

 

No va ser fins a casi trenta anys després quan es va construir el primer pou petrolier perforat a Titusville a Pensilvània. Aquesta escassa i contaminant matèria que és famosa per tenyir mars de negre deixant un rastre de cadàvers que raonablement indigna a moltíssima gent. Tot i això en l’actualitat es produeixen uns 75 milions de barrils per dia.

Primer pou petrolier perforat a Titusville a Pensilvània                   Au danyada per petròli derramat al mar

 

L’energía renovable torna a ser present i es que en 1860 l’inventor françés Augustin Mouchot va usar calor d’un col·lector solar per produir vapor i moure un motor. Desgraciadament, els elevats costos van impedir que el seu invent tingués un ús comercial. Tot i que actualment son utilitzats usualment per produir aigua calenta domèstica mitjançant energia solar tèrmica, i als panells fotovoltaics, utilitzats per generar electricitat mitjançant energia solar fotovoltaica. Aquesta energía és sense dubte la més utilitzada d’entre les energíes renovables i podeu observar a les gràfiques com aquest recurs està creixent.

Evolució de la capacitat d’energia solar fotovoltaica acumulada per regió (unitat de mesura: megatius)

Creixement mundial de la capacitat d’energia solar (unitat de mesura: megatius)

Nikola Tesla arriba amb el Sistema de corrent alterna que revoluciona la comunicació nacional ja que aquesta es converteix en un estandar al llarg del món per estar conectats com una nació. Avui en día utilitzem la corrent alterna per a carregar o conectar els nostres dispositus, quan els enchufem a la corrent estem usant la corrent alterna.

 

«Tot el meu diners els he invertit en experiments per realitzar nous descobriments que permetin a la humanitat viure una mica millor».

Nikola Tesla

 

Durant 1892 es va fer el primer us de l’energía geotérmica per calentar edificis. Tot i ser de les energíes renovables menys utilitzades i poc coneguda, l’energia geotèrmica és una energia renovable i neta que s’utilitza per obtenir electricitat. Aquesta aprofita la calor del subsòl per climatitzar i obtenir aigua calenta sanitària de forma ecològica.

 

A la meitat del segle XX es crearia la primera planta d’energia nuclear a Obninsk i a Shippingport i aquestes suplirien el 20% de l’energía a Estats Units. Va haver un accident a Three Mile Island a Pensilvania amb una planta nuclear que va fer que el desenvolupament de l’energía nuclear a EEUU es pares.

 

Durant els últims anys s’han desenvolupat millor les energíes renovables i s’han fet avenços en diferents àmbits de l’energía tot i que no s’ha descobert ningún altre recurs alternatiu a les energíes que ja existeixen.

 

La història de l’energía és molt extensa i ha evolucionat molt al llarg dels anys. Com heu pogut veure amb tota la informació que he recollit l’energía ens ha fet, som l’energía ja que aquesta ens ha fet ser com som. L’energía és el que ens distingeix dels altres animals i el que ens porta a la cima del món. L’energía significa evolució, poder i desenvolupament, podem afirmar-ho ja d’avans de llegir això ja que els paisos poc desenvolupats són els que no tenen recursos o matèries primàries que no els permeten tenir una millor qualitat de vida i això els situa en un nivell de vida baix. L’energía és sinònim de vida i la vida es troba a la terra, nosaltres estem maltractant al planeta creant energíes no renovables o esgotant recursos limitats per tant en un futur hauríem d’intentar desenvolupar les energíes renovables i portarles arreu del món per assegurar-nos que tothom te els recursos que es mereixen i que respectem el medi ambient. L’energía seguirà creixent i quan ho fagi nosaltres els humans ho farem amb ella.