Aquesta setmana ens endinsem una mica més en el món Romà. Per fer-ho, hem mirat la pel·lícula de ‘Gladiator’, dirigida per Ridley Scott i estrenada l’any 2000. I el primer capítol de la sèrie de televisió anomenada ‘Roma’.

Aquest cop analitzarem quins són els trets que no encaixaven dintre d’aquests llargmetratges. Quina imatge ens vénen de la civilització Romana? Com ho fan? I el més important, per què ho fan?

En primer lloc, la pel·lícula de Gladiator es desenvolupa a Roma, on un cap de les tropes romanes es veu convertit en esclau i gladiador.
El primer indici que trobem no verídic d’aquesta història és el fet que raptessin a un home lliure i el convertissin en esclau. Aquest és un fet que estava castigat amb pena de mort. Per tant durant, i al final, de la trama aquest fet hauria d’estar al descobert. Per tant, només amb aquest primer esglaó a l’argument, ja veiem com és d’assumpta completament.
En segon lloc ens fixarem en les jerarquies d’aquella època. Abans, quan s’havia de nomenar un emperador el n’ombraven pel nom d’August. Al predecessor d’aquest emperador, per consegüent, es deia Cèsar. Ara bé, veiem com a la pel·lícula a l’emperador se’l nombre constantment amb el sobrenom de Cèsar.
Per altra banda ens centrarem en les baralles dels gladiadors. En primer lloc s’ha de tenir en compte que aquestes no eren més que un espectacle. I que per tant, el fi d’aquests no era matar als gladiadors. Ja que a part que costaven una fortuna, tenir-los i mantenir-los, no tenía ningun sentit posar fi a la vida de cap d’ells. I a la pel·lícula es mostra completament al contrari. Els gladiadors moren com si es tractés de formigues i la gent sembla gaudir amb la massacre. El que fa que s’il·lustri a la societat Romana com una sense escrúpols i bàrbara. Deixant en mal lloc per tant, tota la racionalitat de la seva societat. Per il·lustrat aquest punt en concret, m’agradaria apel·lar a una frase que el meu professor sempre utilitza, i és que ‘No és veritat que avui en dia una figura tan important com el Messi no mor als partits de futbol? Doncs el mateix passava amb els gladiadors.’ Els gladiadors eren un espectacle, però un d’esportiu, no els mataven.
Hem de destacar també que en aquell temps les cases no eren blanques, al contrari, lluïen diferents paletes de colors. De la mateixa manera que les estàtues que decoraven la ciutat; no eren blanques, sinó que les resseguien amb cabells de diferents colors, ropatge, etc.

Ara passem a la sèrie televisiva de ‘Roma’. Aquesta ens mostra alguns trets històrics que no estan ben puntualitzats. Com el fet que Octavia no va ser casada amb Gaius, sinó amb un altre home que no surt a la sèrie i amb el que va acabar tenint tres fills.
Tampoc es mostra cap indici de la suposada amistat entre Lucius i Titus.

En conclusió, i personalment, he de dir que el cinema que fa més justícia al qual va ser Roma anteriorment és la sèrie de Roma. No només perquè tota l’ambientació desprèn el que era realment el dia a dia de la gent allà, sinó perquè aconsegueix no mitificar ni espatllar el que va ser Roma.

Traducció

Correcció