El dimecres 27 els de 3r d’ESO per iniciar la situació de SA_No ho dic jo, ho diuen les dades, vam anar a l’institut de matemàtica i estadística de Catalunya.

Introducció d’on estem, que fan i els càrrecs.

Allà, el primer que vam fer va ser entrar a una sala on ens esperaven quatre persones que ens van presentar on estàvem, que hi feien allà, els càrrecs que tenia cadascú, i com que era el 10è aniversari del concurs de planter, de sondejos i experiments van portar un pastís per celebrar-ho. Després ens vam dirigir a una sala amb ordinadors on ens estava esperant una senyora, ella ens va explicar que era l’IDESCAT i ens va estar ensenyant com era la web i que podíem trobar. Per parelles vam estar provant com funcionava l’IDESCAT, i per acabar amb uns grups vam fer un concurs per saber que buscava millor per l’IDESCAT.

Tot seguit vam sortir a fora de l’edifici i allà ens esperaven persones amb un esmorzar, vam esmorzar i vam fer una foto de record i ens vam dirigir cap a la sala inicial on vam fer un altre taller, que es deia Stat Wars, aquest em va agradar molt més, ja que, vam començar mirant uns vídeos on ens ensenyaven perquè era important l’estadística i que es pot resoldre amb ella, com per exemple la probabilitat, que es destaca molt en els vídeos que vam veure.

El primer vídeo que ens van ensenyar, es deia: El problema de Monty Hall, aquest anava sobre que tenim per escollir tres portes i en una hi ha un cotxe i en les altres dos una cabra, si et diuen que en una porta hi ha una cabra tu et penses que hi ha un 50% d’escollir el cotxe en les dues portes que queden, però no és així, el percentatge de la porta que tan dit que hi havia és suma al de la porta que no havies triat per tant aquella té més probabilitat de la que havies triat.

L’altre vídeo es diu Agencia Matrimonial, aquest anava sobre un noi que es pensava que podria trobar a moltes altres noies en el món, però una matemàtica li acaba dient que només té comptabilitat amb 8 dones del món, això ho diu perquè es basa en càlculs aproximats de percentatges, de diferents tipus de persones que ell no voldria, perquè no són del seu estil.

El següent vídeo que vam veure es deia Moneyball, aquest vídeo, quasi no el vaig entendre, però pel que recordo anava sobre, poder tenir el millor rendiment d’uns jugadors, i analitzava bastants variables utilitzant la probabilitat.

I l’últim vídeo es deia numbers i anava sobre les peces de dos puzles barrejades, tu les havies de separar i fer el puzle, t’explicava les variables i la probabilitat de trobar una peca del puzle que estàs fent.

Després, una noia ens va explicar sobre un tema, i en acabar l’explicació vam fer un kahoot, per comprovar el que havíem après.

Foto activitat STAT WARS

Per acabar la jornada, ens van fer una activitat, on nosaltres també podíem participar. Van escollir dos voluntaris i ells havien d’endevinar en quin got hi havia la coca-cola normal i en quin la light. Aquesta va ser una activitat bastant entretinguda. Finalment els resultats no van ser gaire bons, ja que no ho van encertar molt, però ens ho vam passar bé.

Valoro positivament aquesta sortida, però la primera activitat no em va agradar gaire, ni la vaig trobar gaire entretinguda.