XERRADA PANOTS

Dimecres 16 de novembre ens ha vingut a fer una xerrada a l’insti una noia que es deia Ares Rosell sobre els panots de Barcelona.  Ens ha explicat que són els panots, per a què serveixen, els avantatges i els defectes… Aquesta noia era una estudiant d’universitat que havia fet el treball de recerca del batxillerat sobre els panots. Ens ha fet la xerrada amb el suport d’una presentació (un PowerPoint).

QUÈ SÓN ELS PANOTS? Els panots són les llosetes del terra de Barcelona, les que trepitgem diàriament i que tenen dibuixos o formes gravades. Es diuen panots perquè prové del terme francès panneau que vol dir moltes coses i entre elles lloseta de construcció.

PER A QUÈ SERVEIXEN ELS PANOTS? Antigament Barcelona se la coneixia com Can Fanga ja que el terra era de sorra i cada vegada que plovia es tornava fang. La gent que vivia en aquesta ciutat es posava feta un fàstic i per això van construir el panots

COM ES FAN ELS PANOTS? Els panots tenen un munt de avantatges i alguna desavantatge però entre les avantatges hi ha una i és, que són barats. Els panots l’únic que tenen és sorra, ciment i aigua; cada panot és de 20x20x4 i s’ha fet apretant-los amb una força de dos tones perquè quedi molt compacte i duri més temps en el carrer. Això fa que sigui modelable i que amb plantilles es puguin fer les figures que es veuen.

QUANTS TIPUS DE PANOTS HI HA? Diria que hi ha uns 22 a la ciutat, entre aquests hi ha La Flor De Barcelona que és el panot més significatiu de la ciutat, fins i tot és un record que s’emporten els turistes després de passar-se un temps aquí.

I bé, això és tot. Va ser una visita molt interessant i espero que li posessin molt bona nota perquè la veritat, és que s’ho va treballar molt.