L’obsolescència programada

Obsolescència programada. Què és? Bé, l’obsolescència programada és el que fan molts empreses de la industria. Fan productes en els que al cap del temps s’espatllen sí o sí. És a dir, les empreses d’avui dia, fan els productes de tal manera que, encara que l’utilitzis bé i no en facis un mal us, parin de funcionar i el comprador hagi de comprar un nou producte un altre cop.

El dilluns 26 vam veure un documental en que revelava què era això i com havia començat.

Tot comença amb l’invent de la bombeta, havien fabricat una bombeta que aguantava fins a 2500 hores. Es va crear un grup, que van parlar que, si aconseguien que la gent pensés que la durada normal era de 1000 hores, ningú es queixaria i hi haurien moltes més ventes. El porblema no era que no es puguessin crear bombetes que duressin més temps, és més, actualment hi ha una bombeta a un poble de California que porta més de 100 anys encesa. El que aquella empresa va pensar va ser que treurien més beneficis si la gent acabava pensant que el normal d’hores era 1000 i no 2500.

Al cap dels anys es van anar creant més productes que els hi posaven un xip que feia que amb X usos d’aquell producte parés de funcionar perquè sí.

Actualment es pensa que quan una cosa para de funcionar de cop és perquè s’ha espatllat, però realment, amb la tecnologia que hi ha actualment, es podrien crear coses que duressin molt de temps. Però com tenen una data o un objectiu programat, els productes semblen espatllats pel temps que porten funcionant.

 

A mi em va semblar un documental molt interessant, ara ja se que passa i quan sigui més gran serà un objectiu que tindré a intentar canviar.